David Hampl
1 prosince, 2020

Vepřový bok nebo slanina nepatří podle výživových specialistů do zdravého jídelníčku. Samozřejmě není vhodné konzumovat tučné vepřové každodenně, ale není důvod nepřipravit delikátní bůček jako občerstvení na party nebo jednou za čas rodině k večeři. Stačí trocha pohybu denně a bůček si můžete dát bez jakýchkoli výčitek. A jak připravit vepřový bok nejjednodušším, ale nejchutnějším způsobem? Možností je mnoho, ale vyzkoušejte způsob, jak jej připravovaly naše babičky. Navíc si můžete vybrat z varianty za studena nebo nechat ještě dopéct při nízkých teplotách.

Ingredience

Co budete na přípravu delikátního bůčku potřebovat? Připravte si velkou smaltovou nebo skleněnou nádobu, kam se vejde maso a ostatní přísady. Dále si připravte:

  • 1 kg vepřového boku,
  • 1 lžíci soli,
  • 0,5 lžíci cukru,
  • 1 litr vody,
  • celý pepř,
  • bobkový list,
  • česnek.

Postup

Nalijte vodu do hrnce, přidejte sůl, cukr, bobkový list a pepř. Dobře promíchejte a dejte vařit. Po dosažení varu odstavte z ohně a nechte nálev vychladnout.

Mezitím si oloupejte stroužky z celé palice česneku a nakrájejte stroužky na menší kousky.

Nakrájejte maso na větší kusy, vložte do smaltové nebo skleněné nádoby. Přelijte nálevem a nechte uležet alespoň 24 hodin při pokojové teplotě, poté vložte na dalších 24 hodin do chladničky.

Nyní si můžete vybrat ze dvou možností. Maso můžete vyjmout z nálevu, osušit papírovými utěrky, nakrájet na tenké plátky a podávat s čerstvým chlebem. Zbytek je možné uložit do chladničky.

Druhou variantou je nakrájet maso na hrubější plátky a vyložit jimi pekáč. Podlít trochou vody, přiklopit poklicí a dát péct do předehřáté trouby na 160-170 °C na dobu 4 až 6 hodin. Pravidelně polévejte výpekem. Asi půl hodiny před dokončením poklici odklopte a nechte zezlátnout kůrčičku. Podávat můžete ještě teplé s bramborem nebo se zelím a knedlíkem, případně nechte vychladnout a podávejte studené s chlebem.

Sdílejte článek