Vzala mléko, zakysanou smetanou a vznikl nejlepší domácí sýr! Recept krok za krokem

Můžete si ho dát jen tak na chleba nebo si ho vychutnat společně s vínem či pivem. O čem je řeč? O sýru. Pokud i vy patříte mezi jeho milovníky, určitě už vás napadlo, že si ho není přeci nutné vždy jen koupit. Dá se vyrobit i v domácích podmínkách. Není na tom nic složitého, a pokud se budete držet našich rad, výsledek bude stát za to a jiný sýr už chtít ani nebudete.

Co budete na výrobu domácího sýra potřebovat?

Připravte si dvanáct litrů čerstvého mléka, dvě stě gramů zakysané smetany, tři polévkové lžíce soli a 0,4 gramů syřidla. Z tohoto množství vznikne asi jeden a půl kilogramu sýra. Pokud máte rádi kořeněné sýry, můžete přidat například bazalku, oregano či tymián.

Postup krok za krokem

Nejprve zahřejte čerstvé mléko na teplotu přibližně třiceti pěti stupňů. Poté do něj přidejte zakysanou smetanu a vše dobře promíchejte, asi po dobu jedné minuty. Následně ve skleničce se studenou převařenou vodou rozpusťte syřidlo. Tuto směs pak nalijte do mléka a znovu alespoň po dobu jedné minuty vše důkladně míchejte. Následně nechte vše asi dvě hodiny odležet, ze směsi se stane hustá hmota. Tu po dvou hodinách nakrájejte pomocí nože na přibližně tři centimetry velké kousky. Opět nechte sýr odležet, tentokrát po dobu asi dvaceti minut, až uvidíte, že se začíná oddělovat syrovátka. Dalším krokem je vložení celého hrnce i s obsahem do nádoby s horkou vodou, aby teplota hmoty stoupla na čtyřicet až čtyřicet dva stupňů. Tento proces může trvat klidně hodinu.

Čtěte také: Adoptovali malého chlapce, kterého nikoho nechtěl. O 27 let později se stala neuvěřitelná věc!

Po uplynutí této doby byste již měli vidět vzniklý sýr usazený na dně. Posledním krokem je scezení směsi, aby došlo k oddělení sýru a syrovátky. Sýr poté osolte a vložte do plastové nádoby, nádobu uzavřete a sýr nechte přibližně dvě hodiny odpočívat. Hotový sýr z nádoby vyndejte, osušte ho a položte na suchou a čistou látku, kde ho nechte po dobu následujících dvou až tří týdnů. Každé dva až tři dny sýr otočte a látku vyměňte za novou a suchou. Postupně uvidíte, jak sýr zraje, žloutne a vytváří si kůru. Po třech týdnech můžete ochutnat.