Vzala mléko, zakysanou smetanou a vznikl nejlepší domácí sýr! Recept krok za krokem -
Menu

Vzala mléko, zakysanou smetanou a vznikl nejlepší domácí sýr! Recept krok za krokem

Můžete si ho dát jen tak na chleba nebo si ho vychutnat společně s vínem či pivem. O čem je řeč? O sýru. Pokud i vy patříte mezi jeho milovníky, určitě už vás napadlo, že si ho není přeci nutné vždy jen koupit. Dá se vyrobit i v domácích podmínkách. Není na tom nic složitého, a pokud se budete držet našich rad, výsledek bude stát za to a jiný sýr už chtít ani nebudete.

Co budete na výrobu domácího sýra potřebovat?

Připravte si dvanáct litrů čerstvého mléka, dvě stě gramů zakysané smetany, tři polévkové lžíce soli a 0,4 gramů syřidla. Z tohoto množství vznikne asi jeden a půl kilogramu sýra. Pokud máte rádi kořeněné sýry, můžete přidat například bazalku, oregano či tymián.

Postup krok za krokem

Nejprve zahřejte čerstvé mléko na teplotu přibližně třiceti pěti stupňů. Poté do něj přidejte zakysanou smetanu a vše dobře promíchejte, asi po dobu jedné minuty. Následně ve skleničce se studenou převařenou vodou rozpusťte syřidlo. Tuto směs pak nalijte do mléka a znovu alespoň po dobu jedné minuty vše důkladně míchejte. Následně nechte vše asi dvě hodiny odležet, ze směsi se stane hustá hmota. Tu po dvou hodinách nakrájejte pomocí nože na přibližně tři centimetry velké kousky. Opět nechte sýr odležet, tentokrát po dobu asi dvaceti minut, až uvidíte, že se začíná oddělovat syrovátka. Dalším krokem je vložení celého hrnce i s obsahem do nádoby s horkou vodou, aby teplota hmoty stoupla na čtyřicet až čtyřicet dva stupňů. Tento proces může trvat klidně hodinu.

Po uplynutí této doby byste již měli vidět vzniklý sýr usazený na dně. Posledním krokem je scezení směsi, aby došlo k oddělení sýru a syrovátky. Sýr poté osolte a vložte do plastové nádoby, nádobu uzavřete a sýr nechte přibližně dvě hodiny odpočívat. Hotový sýr z nádoby vyndejte, osušte ho a položte na suchou a čistou látku, kde ho nechte po dobu následujících dvou až tří týdnů. Každé dva až tři dny sýr otočte a látku vyměňte za novou a suchou. Postupně uvidíte, jak sýr zraje, žloutne a vytváří si kůru. Po třech týdnech můžete ochutnat.

Tisk
Nezařazené

Zatímco rodiče byli na dovolené, děti změnily jejich byt k…

Dovolená je doba, na kterou se těší snad každý. Celý rok tvrdě pracuje, takže má nárok si na těch pár…
Nezařazené

DNES AKTUÁLNĚ: Rybář chytil podivnou štiku. Nemohl uvěřit tomu, co…

Jste-li vášnivým rybářem, pak pro vás tento příběh bude jako dělaný. V žádném případě se jim ale nenechte úplně pohltit. To,…
Nezařazené

Sešívačka má skrytou funkci, o které ví jen 9% z…

Pracujete v kanceláři? Máte stůl vybavený mnoha kancelářskými pomůckami? Patří mezi ně klasická sešívačka na papíry a jiné dokumenty? Pokud ano,…
Nezařazené

Plněný kuřecí řízek obalený v chlebové strouhance je naprostou delikatesou.…

Chtěli byste vyzkoušet nějaký nový recept, ale už vůbec nevíte, kde ho máte hledat? Kuchařských knih, pořadů, seriálů atd. je…
Nezařazené

ŠOK: Nevěsta ho přinutila vzdát se jeho milovaného psa. Podívejte…

Znáte ten pocit, když vás někdo nutí do něčeho, s čím nesouhlasíte? Nakonec vám ale nezbyde než osobě dát za pravdu…
Nezařazené

Pár koupil opuštěnou stodolu a během 2 měsíců ji proměnil…

Jste mladí a rádi byste bydleli v krásném domě s velkou zahradou? Máte spoustu plánů, jak byste si dům vybavili a co…