Milujete dezerty? Tak určitě znáte dezert zvaný tiramisu. Spoustu lidí ho miluje, ale zároveň si myslí, že je velice složité
si udělat vlastní přímo doma v kuchyni. Jedná se o tradiční dezert, který pochází přímo z Itálie. Slovo tiramisu vzniklo podle slova
tirami su, což znamená „zvedni mě“. Ve volném překladu to můžeme brát jako „povzbuď mě“ a právě toto docela sedí. Milovníci právě
tohoto italského dezertu jsou štěstím před sebe, když dá někdo na stůl třeba i ten nejmenší kousíček.
Tiramisu se vyrábí z tvarohového sýry, který všichni známe jako mascarpone, který se sešlehá se žloutky a cukrem nebo se šlehačkou.
Z toho už nyní vychází, že se tento dezert dělá na spoustu způsobů a každý má rád ten svůj.
Pozor! Tiramisu je dezert, který obsahuje syrová vejce, tudíž není dobrý nápad dezert skladovat příliš dlouho v ledničce z důvodu
nebezpečí salmonelózy. Slepice chované na farmách snášely nejvíce vajec, po kterých nebezpečí vzniku právě tohoto onecmocnění bylo.
Po různých opatřeních Evropské unie ale těchto případů ubylo.
Čtěte také: Nejste spokojená s tím, co vidíte v zrcadle? Poradíme Vám, jak s přebytečnými kily zatočit jednou provždy!
Podle tohoto receptu si můžete lahodný dezert dopřát doma a za určitě menší peníze, než za které ho pořídíte například v restauracích.
Dort si nezamilujete pouze vy, ale i vaši známí a rodina a budou ho po vás chtít častěji.
Ingredience:
lžíce kakaa
500 g mascarpone
400 g piškotů
250 ml instantní kávy
3 lžíce moučkového cukru
3 vejce
Čajová lžička mandlového aroma
Postup:
1. Nejprve si připravíme dortovou formičku, která poslouží pro celý dezert. Vezmeme vajíčka a řádně oddělíme žloutky od bílků.
Žloutky následně utřeme s cukrem, mascarpone a s mandlovým aroma, které dodá tiramisu výbornou chuť.
2. Nyní je čas na bílky. Vezmeme je a umícháme tuhý sníh, který potom pomalu smícháme s mascarponovou směsí. Směs musí být dobře
promíchaní.
3. Směs vložíme na hodinku vychladit do lednice, abychom s ní potom mohli lépe pracovat.
4. Vezmeme si piškoty, které jsou nedílnou součástí dezertu a ponoříme je do předem uvařené kávy. Vezmeme formičku a pomocí těchto
piškotů s nimi vyskládejte dno. Na dno nyní naneste polovinu směsi, kterou jsme měli v lednici.
5. Na vrstvu tiramisu opět dáme piškoty namočené do kývy a potřebe zbytek krému.
6. Nyní stačí dort zasypat kakaem a nechat v lednici několik hodit. Chlazený je tento dezert přeci jen nejlepší.