Vánoční české vanilkové rohlíčky jsou tradiční vánoční dobroty plné lahodné vanilkové vůně. Jejich zakulacený tvar a křehká konzistence je provázejí po staletí při rodinných svátcích, zahřívají domovy a přinášejí do nich sladkou atmosféru vánočního času. Každý kousek je pečlivě zpracován.
Tyto rohlíčky jsou nejen chutné, ale také symbolizují spojení a radost, kterou přináší sdílení tradičních vánočních receptů a chvilek strávených s rodinou.
Ingredience:
- 250 g hladké mouky
- 200 g másla
- 100 g jemně strouhaného sušeného kokosu
- 50 g práškového cukru
- 2 lžíce rumu
V případě, že budete máčet rohy rohlíčků, tak potřebujete čokoládu
Postup:
- Všechny suroviny smícháme rukama v misce (máslo necháme zjemnět).
- Toto těsto je trochu hutné a péči vyžaduje pečlivé promíchání, dokud se všechny ingredience nespojí dohromady.
- Pokud se vám těsto zdá příliš suché, přidejte opatrně (po lžičkách) trochu mléka, ale pokud není potřeba, nedávejte ho.
- Poté přendáme těsto na pomoučenou desku, vytvarujeme bochník a vložíme do lednice, aby se dobře vychladilo, protože s měkkým těstem se pracuje obtížněji. Necháme vychladnout po dobu asi 1 až 2 hodin.
- Po vychladnutí vyndáme těsto z lednice a na pomoučené desce rukama vytvoříme váleček, který nakrájíme na stejné kousky. Z každého kousku rychle rukama vytvoříme rohlíček.
- Rohlíčky pokládáme na plech vyložený pečicím papírem.
- Nedávejte je příliš blízko k sobě. Já mám plech o rozměrech 30 x 40 cm a peču naráz 20 rohlíčků (5 řad po 4 kusech).
Péct na 180 °C asi 10 minut (řiďte se svou troubou – každá troubí peče jinak). Rohlíčky by měly zůstat hezky světlé, pouze spodní část by měla být světlehnědá. Nepečte je příliš dlouho, aby se vám nesušily.
Nechejte je vychladnout na plechu (po upečení budou velmi měkké a křehké, budou vypadat jako nedopečené, ale nenechte se zmást) a ještě vlažné je obalujeme v práškovém cukru smíchaném s vanilkovým cukrem, nebo je můžeme ponořit do čokoládové polevy.