Vánoční české vanilkové rohlíčky jsou tradiční vánoční dobroty plné lahodné vanilkové vůně. Jejich zakulacený tvar a křehká konzistence je provázejí po staletí při rodinných svátcích, zahřívají domovy a přinášejí do nich sladkou atmosféru vánočního času. Každý kousek je pečlivě zpracován.
Tyto rohlíčky jsou nejen chutné, ale také symbolizují spojení a radost, kterou přináší sdílení tradičních vánočních receptů a chvilek strávených s rodinou.
Ingredience:
- 250 g hladké mouky
- 200 g másla
- 100 g jemně strouhaného sušeného kokosu
- 50 g práškového cukru
- 2 lžíce rumu
V případě, že budete máčet rohy rohlíčků, tak potřebujete čokoládu
Postup:
- Všechny suroviny smícháme rukama v misce (máslo necháme zjemnět).
- Toto těsto je trochu hutné a péči vyžaduje pečlivé promíchání, dokud se všechny ingredience nespojí dohromady.
- Pokud se vám těsto zdá příliš suché, přidejte opatrně (po lžičkách) trochu mléka, ale pokud není potřeba, nedávejte ho.
- Poté přendáme těsto na pomoučenou desku, vytvarujeme bochník a vložíme do lednice, aby se dobře vychladilo, protože s měkkým těstem se pracuje obtížněji. Necháme vychladnout po dobu asi 1 až 2 hodin.
- Po vychladnutí vyndáme těsto z lednice a na pomoučené desce rukama vytvoříme váleček, který nakrájíme na stejné kousky. Z každého kousku rychle rukama vytvoříme rohlíček.
- Rohlíčky pokládáme na plech vyložený pečicím papírem.
- Nedávejte je příliš blízko k sobě. Já mám plech o rozměrech 30 x 40 cm a peču naráz 20 rohlíčků (5 řad po 4 kusech).
Péct na 180 °C asi 10 minut (řiďte se svou troubou – každá troubí peče jinak). Rohlíčky by měly zůstat hezky světlé, pouze spodní část by měla být světlehnědá. Nepečte je příliš dlouho, aby se vám nesušily.
Čtěte také: Vynikající domácí zelné bochánky upečené za 10 minut
Nechejte je vychladnout na plechu (po upečení budou velmi měkké a křehké, budou vypadat jako nedopečené, ale nenechte se zmást) a ještě vlažné je obalujeme v práškovém cukru smíchaném s vanilkovým cukrem, nebo je můžeme ponořit do čokoládové polevy.