Za méně než hodinu si můžete doma udělat tu nejlepší mozzarellu, jakou jste kdy jedli

Pokud jste si otevřeli tento recept a čtete tuto větu, znamená to jediné. Prostě milujete sýr a věděli byste ho jíst každých 5 minut v různých dávkách, dokud by vám nebylo špatně. No a možná to tak není, ale i tak vás zajímá, jak se dá skvělý sýr udělat doma.

V následujícím receptu vám ukážeme, jak jednoduše se dá udělat chutný a čerstvý sýr u vás doma za méně než hodinu práce. Samozřejmě, není to 5 minutový recept, ale sýr se prostě za tak krátkou dobu udělat nedá. Můžeme začít? Myslíme si, že určitě ano.

Vše co budete na výrobu domácího sýra potřebovat je polovina čajové lžičky kyseliny citrónové, rostlinné syřidlo, přibližně 4 litry plnotučného mléka a jednu čajovou lžičku

Čtěte také: 10 věcí, které odborníci nedoporučují dělat před tím, než jdete večer do postele!

soli. mozzarela

Kyselinu citrónovou rozpustíte v jedné čtvrtině poháru s vodou a ve druhém poháru si v takovém jistém množství vody rozpustíte rostlinné syřidlo. Dále nalijte mléko do hrnce a v mírně rozehřátém mléce promíchejte směs z kyseliny citrónové. Mléko pomalu míchejte přibližně při teplotě 30 ° C. Vůbec se nelekejte, když se vám začne mléko srážet. mozzarela2 mozzarela3

 

Dalším krokem bude přidání rostlinného syřidla. Když mléko dosáhne teploty 40 ° C, hrnec přikryjete a necháte ho odpočívat po dobu 5 minut. Zatímco čekáte, můžete si připravit další hrnec s vodou, kterou přivedete k teplotě kolem 90 ° C. Všechny teploty kromě vody, můžete změřit běžným teploměrem. V hrnci už můžete vidět, jak se syrovátka začala oddělovat. Pokud má však stále nažloutlou barvu, nechte ho ještě chvíli stát. mozzarela3

 

Pokud již bude mít sýr mléčnou barvu, můžete jej scedit například pomocí sítka. mozzarela4

 

Scezený sýr v cedníku se umístí do druhého hrnce s vodou, která by měla mít teplotu kolem 60 ° C, a necháte ho tam odpočívat po dobu pěti minut.

 

Po pěti minutách sýr překlopíme na dřevěnou destičku. Dávejte si však pozor, stále bude horký. Když trošku vychladne, mírně ho osolte a promíchejte. Bude to vypadat jako hnětení těsta, sýr se však stáhne a vznikne z něj lesklá hromádka, jako na obrázku. Sýr můžete následně vytvarovat do kuliček, jak se prodává v obchodě, nebo si ho necháte takto v celku. A je to. Nevypadá úžasně? No a to ještě jen uvidíte, jak bude chutnat! Dobrou chuť.

 

mozzarela6

mozzarela7 mozzarela8