Zahoďte droždí a pečte jedině z kvásku. Proč? Vaše pečivo bude kvalitnější, bude nadýchanější a příprava bude podstatně jednodušší. A jak na to? Podívejte se na recept na výrobu vlastního kvásku -
Menu

Zahoďte droždí a pečte jedině z kvásku. Proč? Vaše pečivo bude kvalitnější, bude nadýchanější a příprava bude podstatně jednodušší. A jak na to? Podívejte se na recept na výrobu vlastního kvásku

Pokud se trošku zajímáte o vaření a pečení, jistě jste si všimli, že poslední dobou si poměrně velké množství lidí začalo péct svůj vlastní domácí chléb a další pečivo, tak jak to kdysi dělávaly naše babičky a prababičky. A pokud si dáte práci a vyhledáte si ty nejlepší recepty, zjistíte, že mají jedno společné – místo droždí používají kvásek. Pokud i vy přemýšlíte o tom, že byste chtěli pečení z kvásku vyzkoušet, přinášíme vám recept na to, jak si váš první kvásek snadno vyrobit, a také několik informací o tom, proč je pečení z kvásku mnohem lepší a zdravější než z obyčejného droždí.

Recept na výrobu vlastního kvásku

U kvásku je důležitá jedna věc – čas. Jedna z věcí, která se nesmí, je spěchat. Na samotnou výrobu kvásku budete potřebovat čtyři dny. První den budete potřebovat pouze dvě základní ingredience, mouku a teplou vodu. Ve skleněné misce smíchejte padesát gramů mouky a padesát mililitrů teplé vody. Výsledkem by mělo být těsto, které je svou konzistencí podobné těstu na lívance, husté a tekuté. Na závěr misku překryjte potravinovou folií a nechte odležet do druhého dne. Kvásek můžete nechat například na kuchyňské lince, nedávejte ho ani do tepla, ani do chladu.

Následující den kvásek promíchejte a přidejte k němu dvě polévkové lžíce žitné mouky a trochu teplé vody tak, aby konzistence těsta zůstala nezměněná. Vše opět důkladně promíchejte a nechte odpočinout do druhého dne. Třetí den by se na kvásku měly začít objevovat vzduchové bublinky, které jsou důkazem toho, že kvásek začíná pracovat. Do kvásku opět přidejte žitnou mouku a teplou vodu stejně jako předchozí den. Čtvrtý den by měl být kvásek připraven k pečení. To, že je kvásek připraven, poznáte nejen podle bublinek, ale také podle jeho kyselé vůně. Obojí souvisí s bakteriemi, které v kvásku vznikly a které zpracovávají mouku a při tom vytvářejí oxid uhličitý. Takto vytvořený kvásek umístěte do chladničky, kde ho můžete sladovat přibližně po dobu dvou týdnů s tím, že jednou za čtyři až pět dní byste do něj měli opět přidat lžičku žitné mouky a vody. Během této doby ho můžete používat k vašemu pečení, poté se doporučuje vyrobit si kvásek nový.

V čem je kvásek lepší než droždí?

Důvodů, proč se dnes doporučuje omezit používání klasického droždí a navrátit se zpět k používání kvásku, je mnoho. Obecně všechny důvody můžeme shrnout do věty, že kvásek je pro naše tělo zdravější a přirozenější než droždí. Jakým způsobem? Díky bakteriím mléčného kvašení je kvásek pro náš organismus mnohem snadněji stravitelnější než droždí. Je tak mnohem lepší pro naši trávicí soustavu a nemusíme se obávat toho, že po jeho konzumaci se budeme

Pokračujte ve čtení článku na další stránce

1
2
Tisk
Nezařazené

Jestli máte doma psa, musíte si tento článek přečíst. Pokud…

Pes je nejlepší přítel člověka, alespoň se to tak říká a ve většině případů to opravdu platí. Znám jen velmi…
Nezařazené

Tento babský trik s lžičkou zatlačenou do dlaně pod kohoutkem…

Znáte to jistě všichni, vaříte, smažíte, pečete, chystáte oběd či večeři a nestíháte ani pozorovat, co všechno vám projde rukama.…
Nezařazené

Olej z těchto semen nahradí léky na více než 40…

Pokud jste často nemocní a musíte tak stále chodit k lékaři pro léky, pak je pro vás tento článek jako dělaný.…
Nezařazené

V tomto věku každé ženy přijdou nepředstavitelné změny. Co nás…

Jste žena a pomalu, ale jistě se blížíte k padesátému výročí vašeho života? Gratulujeme! Brzy dosáhnete životního jubilea, které je pouze…
Nezařazené

DŮLEŽITÉ: Tyto roušky vás před nebezpečným virem neochrání. Jako prevence…

O coronaviru jste všichni už určitě slyšeli. Médi o ničem jiném nemluví a jsou toho plné zprávy, noviny, internet, rozhlas,…
PR články

Obroučky nejsou jediné, co u brýlí vybrat, důležité jsou také…

Každý chce mít krásné brýle, které podtrhnou jeho osobnost a dají světu něco vědět o jejich majiteli. Výběrem obrouček,…