Zapečené vepřové plátky s červenou cibulí a bramborem. Snadná příprava a vynikající chuť, kterou si rodina zamiluje!

Máte chuť rodině připravit něco delikátního k sobotnímu obědu, ale nechce se vám strávit celé dopoledne u sporáku? Vyzkoušejte jídlo z jednoho pekáče, které je nadmíru jednoduché na přípravu, ale skvěle chutná. Navíc se připravuje takřka samo, stačí navrstvit do zapékací nádoby jednotlivé suroviny a dát péct. Existuje snad snazší recept?

Ingredience

Co budete pro přípravu potřebovat? Pro 4 osoby si předně připravte dostatečně velkou zapékací nádobu, hluboký plech či pekáč. Dále budete potřebovat:

  • 600 g vepřových plátků (panenka, krkovice, kýta),
  • 6 větších brambor,
  • 5 červených cibulí,
  • 100 g slaniny,
  • 3-4 rajčata,
  • zakysanou smetanou,
  • bylinky – kopr, provensálské koření, směs na gyros nebo americké brambory,
  • česnek,
  • čtyřbarevný pepř,
  • sůl,
  • pepř,
  • rostlinný olej.

Postup

Vepřové maso nakrájejte na silnější plátky a naložte do oblíbené marinády alespoň den předem. Záleží na vaší chuti, je vhodné maso osolit, opepřit a naložit do oleje se směsí koření na gyros nebo provensálským kořením. Milovníci pálivých jídel mohou přidat chilli. Přikryjte potravinovou fólií a uložte do chladu.

Čtěte také: 15 kulinářských tajemství nejlepších kuchařů na světě

Druhý den si připravte brambory a cibuli. Brambory oškrábejte, omyjte a nakrájejte na hrubé plátky. Červenou cibuli nakrájejte na půlměsíčky.

Zapékací nádobu vymažte olejem, začněte vrstvit ingredience. Vhodné je začít bramborami, plátky pokládejte jeden vedle druhého až vytvoříte úhledné řádky. Můžete osolit nebo posypat oblíbeným kořením, hodí se také koření na americké brambory. Poté stejným způsobem na brambory naklaďte červenou cibuli.

Na cibulové patro položte plátky masa a slaniny, klidně polijte zbytkem marinády. Nyní opět vrstvěte brambory, cibuli a zbylé masové plátky, případně zbylou slaninu.

Celý pekáč přikryjte hliníkovou fólií a vložte do předehřáté trouby na 180-200 °C, pečte asi 60 minut.

Během pečení si připravte dip ze zakysané smetany. Kelímek vylijte do misky, přidejte koření, ideálně česnek nebo kopr, ale můžete přidat další podle vlastní chutě. Dobře promíchejte a nechte odležet. Nakrájejte rajčata na plátky.

Po hodině pečení pekáč vyjměte z trouby, poklaďte povrch rajčaty a zalijte směsí z kysané smetany. Dejte zapéct. Pokrm bude hotový až povrch zhnědne.