Zde je jediný správný způsob, jak vařit vejce! Objevte netradiční a stoprocentně funkční postup

Máte rádi vejce? Vaříte si je naměkko, natvrdo nebo nahniličko? Dnes vám představíme způsob, který je pro vaření vajec ten nejlepší. Možná tak zjistíte, že dlouhá léta vaříte vejce špatně. Nevadí, vše se dá napravit. Zůstaňte s námi a čtěte dále tyto užitečné informace.

Rady zkušeného kuchaře

Americký kuchař a vědec J. Kenji Lopez-Alt se stal slavným poté, co napsal knihu „Food Lab: Lepší vaření skrze vědu. Celá jeho kariéra je zajistit, aby byl konkrétní pokrm uvařen optimálně z hlediska vědy. Předpokládá se, že vaření vajec je jeden z nejjednodušších postupů vaření, ale profesionální kuchaři si to nemyslí. Velmi často je totiž výsledkem vaření příliš elastické bílek a suchý žloutek. Máte to tak i vy?

Vaření bílku a žloutku

Jde o to, že vejce obsahují dvě různé látky: žloutek a bílek. Každá z nich vyžaduje různé přístupy tepelného zpracování. Ideální teplota pro vaření bílku je 82 °C. Když jí bílek ve vajíčku, stává se těsným, ale neztrácí svou konzistenci. Nicméně ideální teplota pro žloutek o pět stupňů pod, tedy 77 ° C. Pokud překročíte tento limit, žloutek uschne a vzniknou hrudky. A protože ve žloutku působí chemické reakce mezi sírou a železem, stává se žloutek zelenošedý. Proto, pokud dáváte vejce do vařící vody, je tu riziko zničení bílku před tím, než žloutek vytvrdne. Je-li zima, bílek bude držet skořápku a vejce nebude možné vyčistit.

Čtěte také: Výborný recept na jemný tvarohový koláč, který připravíte během několika minut!

Pomohou kostky ledu

Existuje způsob ideálního vaření vejce. Lopez-Alta přichází s myšlenkou hodit vejce do vroucí vody, a pak ji snížit několika kostkami ledu. Chcete-li najít správný recept, šéfkuchař každých 30 sekund odstranil z vody jedno vejce a zkontroloval jeho stav. Na radu Lopez Alta, je nutné snížit teplotu vejce ve vroucí vodě po dobu 30 sekund vhození pár kostek ledu. Pokud si nejste jistí, zde ve videu jsou konkrétní možnosti a postupy.