Zdravá svačina z rumunské kuchyně podpoří vaši imunitu

K uvaření této zeleninové pochoutky vám stačí základní zelenina, kterou seženete v každém obchodě. Pokud máte možnost domácí zeleniny, určitě volte tuto. Vše v každém případě pečlivě očistěte a omyjte, jedině tak vydrží ve sklenicích až do jara. Před vařením si připravte tyto ingredience:

  • 1 kg cibule,
  • 1 kg mrkve,
  • 1 kg červené papriky,
  • 1 kg zelené papriky,
  • 2 litry rajčatového džusu,
  • sůl a pepř na dochucení
  • rostlinný olej. (Ten mějte po ruce a doplňujte ho tak, aby byl pokrm měkký a vláčný. V průměru ho spotřebujete mezi 500 až 750 mililitry.)

Neuvěřitelně jednoduchá příprava

Všechny zeleninu pečlivě omyjte, zbavte zelených částí a nakrájejte na malé kostičky. Cibuli a mrkev zpěňte na pánvi na troše máslo. Na plotýnku dejte hrnec s rýží a uvařte ji. Jakmile cibule a mrkev změknou, přidejte k nim papriku, přilijte trochu oleje a pomalu smažte, až vše pěkně zesklovatí. Podle potřeby dochuťte solí a pepřem.

Ke smažené zelenině přidejte rajčatový džus a pomalu vařte. Jakmile se rajčatový džus trochu zredukuje, přidejte rýži a vařte ještě deset minut. Jakmile bude vše měkké a dochucené, nechte směs vychladnout. Po vychladnutí vše nalijte do sklenic a obraťte dnem vzhůru, aby se zakonzervovala.

Čtěte také: Zavařované okurky v rajčatové směsi z moravské kuchařky: Recept, který vypadá divně, ale až to ochutnáte nebudete mít slov! – okouzlí všechny chuťové buňky

Nechte je tak stát do druhého dne a poté je dejte do tmavé a studené místnosti, ideálně do sklepa.