David Hampl
31 května, 2019

Malinový džem. Tuto pochoutku známe všichni velmi dobře. Občas není nic lepšího, než si ráno dopřát čerstvý rohlík s máslem a pořádnou vrstvou malinového džemu. Na druhou stranu, musíme si přiznat, že s obyčejným malinovým džemem dnes už nikoho neohromíte. Je to obyčejný recept, známá chuť, už se na něm nedá nic moc vylepšit.

Dnes vám ale ukážeme způsob, jak z vašeho obyčejného malinového džemu udělat něco speciálního, netradičního, a navíc velice chutného. Stačí do malinového džemu přidat jednu tajnou ingredienci, která mu dodá šmrnc a originalitu. Co to je, ptáte se? Obyčejný banán!

Zásoba vitamínů na celou zimu

Proč vlastně vyrábíme džemy? Právě proto, že nám nejen usnadní použití sklizeného ovoce, ale díky nim máme zásobu vitamínů a minerálů na celou dlouhou zimu. Malinový džem patří k těm, které jsou velmi chutné a zdravé a mezi lidmi veskrze oblíbené.

Letos si ale připravte džem dle našeho receptu, který zahrnuje nečekanou ingredienci – banán. Dejte tomuto nevšednímu receptu šanci a uvidíte, že nebudete ani trochu litovat. Je to skvělá kombinace, která pohladí vaše chuťové pohárky. Budete potřebovat:

  • 1 kg čerstvých malin
  • 250 g banánu
  • 500 g cukru
  • 1 lžíce citronové šťávy

Nejprve je třeba dobře rozvařit maliny. Dejte je tedy do rendlíku se silným dnem a na nízkém plamenu maliny zahřívejte, dokud se nerozvaří na kaši. Banán nakrájejte na menší kousky a poté přidejte k malinové směsi. Nechte i banán chvíli zahřát a poté přidejte cukr. Velkou výhodou je, že pro tento recept není třeba použít tolik cukru jako u jiných džemů. Banán je přirozeně dost sladké ovoce, které džemu dodá potřebnou sladkost a cukrem tedy můžete šetřit. Přidejte jen tolik, kolik bude potřeba, a průběžně ochutnávejte.

Nyní je čas džem pečlivě rozmixovat ponorným mixérem, aby se všechny chutě dobře propojily. Jakmile je směs homogenní, stáhněte plamen a vařte ještě dalších asi 30 minut. Čas od času míchejte, aby se směs nepřichytávala. Není-li džem zatím dost hustý, můžete vařit ještě dalších 15 minut anebo přidejte do směsi pektin. Preferujeme ale to, aby džem zhoustnul sám, a byl tak skutečně čistě přírodní. Jakmile jste s hustotou spokojeni, přelijte džem do sterilizovaných sklenic a pečlivě zašroubujte. Nechte džem vychladnout při pokojové teplotě.

Chutný doplněk každého jídla

Malinovo-banánový džem vás jistě osloví na první ochutnání. Banán dodává džemu zvláštní šmrnc a nádech něčeho trochu exotičtějšího. Vaše rodina i přátelé to určitě ocení. Džem lze využít ke každodenní konzumaci s pečivem nebo jej můžete bez obav přidávat do dezertů.

Na zimu je to skvělá zásobárna chuti a zdraví léta, kterou v obchodě rozhodně nekoupíte.

  • Obsahuje velké množství vitamínů a minerálů.
  • Obsahuje méně cukru a konzervantů než kupované džemy.
  • Chutná lépe a originálně.

Můžete jej využít i jako vhodný dárek členům rodiny nebo přátelům. Vsaďte se, že si od vás vyžádají recept. A my jsme si docela jistí, že jiný džem už také nebudete chtít jíst. Zapomeňte na kupované varianty, nejsou ničím jiným než obarveným cukrem v kombinaci s konzervačními látkami a chemickými aromaty a dochucovadly. To přece nechcete jíst ani vy, ani to dávat svým dětem.

Pokud maliny nepěstujete, vyčkejte na sezónu. Během několika málo dní se ceny malin rapidně sníží z obavy, aby úroda neuhnila a lidé ji koupili. Tehdy i vy nakupte a máte levný, a hlavně zdravý džem na celou zimu. To za tu trochu námahy při přípravě rozhodně stojí, ne? A hlavně vidíte, že recept skutečně nevyžaduje žádnou velkou zručnost nebo kulinářské umění. Zvládnete jej snadno během jednoho odpoledne.

Tak dobrou chuť a spoustu radosti a pohody při přípravě této pochoutky! Jsme si jisti, že se stane vaším nejoblíbenějším receptem na džem.

Sdílejte článek