Že je malinový džem nudnou klasikou, kterou zná každý? O tomto receptu to rozhodně neplatí. Je jednoduchý, je chutný a přijde vhod po celý rok. Jaká ovoce je zde navíc kromě klasických malin?

Malinový džem. Tuto pochoutku známe všichni velmi dobře. Občas není nic lepšího, než si ráno dopřát čerstvý rohlík s máslem a pořádnou vrstvou malinového džemu. Na druhou stranu, musíme si přiznat, že s obyčejným malinovým džemem dnes už nikoho neohromíte. Je to obyčejný recept, známá chuť, už se na něm nedá nic moc vylepšit.

Dnes vám ale ukážeme způsob, jak z vašeho obyčejného malinového džemu udělat něco speciálního, netradičního, a navíc velice chutného. Stačí do malinového džemu přidat jednu tajnou ingredienci, která mu dodá šmrnc a originalitu. Co to je, ptáte se? Obyčejný banán!

Zásoba vitamínů na celou zimu

Proč vlastně vyrábíme džemy? Právě proto, že nám nejen usnadní použití sklizeného ovoce, ale díky nim máme zásobu vitamínů a minerálů na celou dlouhou zimu. Malinový džem patří k těm, které jsou velmi chutné a zdravé a mezi lidmi veskrze oblíbené.

Čtěte také: S tímto domácím prostředkem sprejujte po domě. – Mouchy, komáři, brouci a švábi během 2 hodin zmizí!

Letos si ale připravte džem dle našeho receptu, který zahrnuje nečekanou ingredienci – banán. Dejte tomuto nevšednímu receptu šanci a uvidíte, že nebudete ani trochu litovat. Je to skvělá kombinace, která pohladí vaše chuťové pohárky. Budete potřebovat:

  • 1 kg čerstvých malin
  • 250 g banánu
  • 500 g cukru
  • 1 lžíce citronové šťávy

Nejprve je třeba dobře rozvařit maliny. Dejte je tedy do rendlíku se silným dnem a na nízkém plamenu maliny zahřívejte, dokud se nerozvaří na kaši. Banán nakrájejte na menší kousky a poté přidejte k malinové směsi. Nechte i banán chvíli zahřát a poté přidejte cukr. Velkou výhodou je, že pro tento recept není třeba použít tolik cukru jako u jiných džemů. Banán je přirozeně dost sladké ovoce, které džemu dodá potřebnou sladkost a cukrem tedy můžete šetřit. Přidejte jen tolik, kolik bude potřeba, a průběžně ochutnávejte.

Nyní je čas džem pečlivě rozmixovat ponorným mixérem, aby se všechny chutě dobře propojily. Jakmile je směs homogenní, stáhněte plamen a vařte ještě dalších asi 30 minut. Čas od času míchejte, aby se směs nepřichytávala. Není-li džem zatím dost hustý, můžete vařit ještě dalších 15 minut anebo přidejte do směsi pektin. Preferujeme ale to, aby džem zhoustnul sám, a byl tak skutečně čistě přírodní. Jakmile jste s hustotou spokojeni, přelijte džem do sterilizovaných sklenic a pečlivě zašroubujte. Nechte džem vychladnout při pokojové teplotě.

Chutný doplněk každého jídla

Malinovo-banánový džem vás jistě osloví na první ochutnání. Banán dodává džemu zvláštní šmrnc a nádech něčeho trochu exotičtějšího. Vaše rodina i přátelé to určitě ocení. Džem lze využít ke každodenní konzumaci s pečivem nebo jej můžete bez obav přidávat do dezertů.

Na zimu je to skvělá zásobárna chuti a zdraví léta, kterou v obchodě rozhodně nekoupíte.

  • Obsahuje velké množství vitamínů a minerálů.
  • Obsahuje méně cukru a konzervantů než kupované džemy.
  • Chutná lépe a originálně.

Můžete jej využít i jako vhodný dárek členům rodiny nebo přátelům. Vsaďte se, že si od vás vyžádají recept. A my jsme si docela jistí, že jiný džem už také nebudete chtít jíst. Zapomeňte na kupované varianty, nejsou ničím jiným než obarveným cukrem v kombinaci s konzervačními látkami a chemickými aromaty a dochucovadly. To přece nechcete jíst ani vy, ani to dávat svým dětem.

Pokud maliny nepěstujete, vyčkejte na sezónu. Během několika málo dní se ceny malin rapidně sníží z obavy, aby úroda neuhnila a lidé ji koupili. Tehdy i vy nakupte a máte levný, a hlavně zdravý džem na celou zimu. To za tu trochu námahy při přípravě rozhodně stojí, ne? A hlavně vidíte, že recept skutečně nevyžaduje žádnou velkou zručnost nebo kulinářské umění. Zvládnete jej snadno během jednoho odpoledne.

Tak dobrou chuť a spoustu radosti a pohody při přípravě této pochoutky! Jsme si jisti, že se stane vaším nejoblíbenějším receptem na džem.