Zelnice: zase trochu jiná polévka, která vás dokonale zasytí

Její název sice nezní zrovna vábivě, ovšem jakmile ji jednou ochutnáte, na nějaké pojmenování se okamžitě vykašlete! Zelnice je opravdu dobrá polévka, která vás zasytí natolik, že už nebudete potřebovat druhý chod.

Slyšeli jste již někdy o polévce známé jako zelnice? Pokud ne a z dnešního článku se o ní dozvídáte úplně poprvé, pak určitě čtěte dál, nakoukejte jednoduchý a docela rychlý recept a určitě ho doma vyzkoušejte. Tahle netradiční polévka, kterou sice ne každý zná, ale která je chuťově opravdu famózní, vykouzlí plnohodnotný oběd. Je totiž natolik sytá, že druhé jídlo už potřebovat nebudete.

Co budete potřebovat na přípravu?

  • 1 velkou hlávku zelí
  • 1 cibuli
  • 1 rajský protlak
  • 150 g uzeného masa
  • 300 ml piva
  • 1 klobásku
  • 200 g vepřového masa
  • 1 bobkový list
  • trochu kuliček černého a nového koření
  • 1 polévkovou lžíci sojové omáčky
  • 4 polévkové lžíce hořčice
  • sůl a pepř

Jak postupovat při přípravě?

  1. Zelí nakrájejte na drobno a vložte ho do pekáče.
  2. Cibulku nakrájejte na jemno, orestujte ji na troše oleje a přidejte k zelí.
  3. Slaninu nakrájejte na kostičky, stejně tak i klobásu a obě suroviny přidejte do pekáče.
  4. Vepřové maso nakrájejte na kostky a přidejte k ostatním surovinám.
  5. Poté přidejte i všechny ostatní ingredience, celou směs zalijte pivem.
  6. Pekáč přikryjte alobalem a vložte ho do předehřáté trouby.
  7. Pečte na 200 °C cca hodinu. Poté sejměte alobal a pečte ještě 30 minut.

Zelnice se podává s chlebem, někdo jí však konzumuje bez přílohy, protože mu její sytost naprosto stačí. Jsem zvědavá, jestli i u vás doma bude mít tahle polévka úspěch.

Čtěte také: Úžasné domácí dalamánky za hubičku – nádherně křupavoučké a lahodné!