Zlatý domácí chlebík, který vydrží čerstvý několik dní

Hledáte recept na chléb, který nejenom skvěle chutná, ale také se snadno připravuje a dlouho si zachovává svou čerstvost? Pak jste na správném místě! Naše verze tohoto tradičního pokrmu je zárukou úspěchu a potěšení pro vaše chuťové buňky. Přinášíme vám recept na chléb, který jsme vyzkoušeli a zdokonalili tak, aby splňoval veškerá očekávání.

Ingredience

  • 3 šálky žitné mouky
  • 3,5 šálku pšeničné mouky
  • 1 šálek teplého mléka
  • 2 šálky teplé vody
  • 50 g droždí
  • 1 lžíce cukru
  • 1 lžíce soli
  • Volitelně: semena podle preference
  • Žloutek na potření chleba
pixabay.com

Postup

  1. Příprava těsta:
    • Mouku vložíme do velké mísy. Do teplého mléka rozdrobíme droždí a přidáme cukr. Směs promícháme, dokud se droždí nerozpustí, a poté přidáme do mouky. Lehce promícháme.
    • Přidáme sůl a teplou vodu a vypracujeme těsto. Těsto je elastické a lepkavé. Zakryjeme ho utěrkou a necháme kynout asi 30 minut v teplé kuchyni.
  2. Příprava forem:
    • Mezitím vymažeme formy máslem a podle preference můžeme dno vysypat ovesnými vločkami. Po vykynutí těsta znovu rukou propracujeme a vložíme do forem. Necháme opět vykynout.
  3. Pečení:
    • Potřeme povrch žloutkem a případně posypeme semeny. Pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů Celsia po dobu asi 45 minut. Chléb je hotový, když po zaklepání na spodní stranu vydá dutý zvuk. Ihned po upečení vyndáme chléb z forem, aby nedošlo k zamokření.

Závěr

S naším receptem na chléb budete mít jistotu, že každá kousek bude lahodný a čerstvý. Nechte se unést vůní čerstvě upečeného chleba a připravte si ho díky našemu jednoduchému návodu. Vaše rodina a přátelé budou nadšeni!

Čtěte také: Jak připravit lahodné indiánky s jahodovým piškotem: recept od paní Jančíkové