David Hampl
30 listopadu, 2018

Koho honí mlsná a rád by si něco upekl, nemusí jít jenom cestou klasiky. Může zkusit i něco jiného. Velkým hitem se dnes stává takzvaný ledový koláč, což jsou v podstatě zajímavé smetanové kočky. Vláčný dezert, který skvěle chutné a můžete s ním pohostit jak sebe a svou rodinu, tak s ním můžete pohostit také návštěvu. Podívejte se, jak se dá připravit.

Jaké jsou ingredience?

Název ledový koláč zní sice celkem zajímavě a netradičně, ale rozhodně musíme říci, že se ho nemusíte obávat. Je tomu právě naopak. Ingredience jsou celkem klasické a není v nich nic, co byste neměli doma, nebo co by se vám nepovedlo jednoduše koupit v obchodě. Pokud se podíváme na hlavní seznam ingrediencí, tak si nachystejte:

  • 8 vajec
  • 20 lžic hladké mouky
  • 150 gramů cukru
  • 850 mililitrů mléka
  • 200 mililitrů smetany ke šlehání
  • 200 gramů másla
  • 1 van vanilkový cukr
  • 1 prášek do pečiva

Připravte bílky a vyšlehejte je

Nejprve si vezměte vejce, ze kterých budete potřebovat bílky. Z nich pomocí šlehače vytvořte sníh, do kterého dále budete přidávat také cukre. Cílem by měla být hutná pěna, do které následně přimícháte jak prášek do pečiva, tak i mouku. Tím vytvoříte velmi nadýchané těsto, které je základem proto, aby se vám ledový koláč dokonale povedl.

Těsto upečte a nalijte na něho mléko

Jakmile těsto máte, je třeba ho dát na plec, důkladně rozetřít a vyrovnat a potom vložit do trouby. Ta bude mít klasických 180 stupňů. Na dané teplotě pečete po dobu 15 minut. Jakmile je těsto hotové, vyndejte ho. Po pár minutách na něho nalijte trochu mléka, které se do něho vsákne a tak zajistí, že bude dokonale vláčné a jemné.

Vytvořte základní krém

Nyní už nechtě těsto chladnout. Mezi tím si můžete připravit základ v podobě krému. Na ten budete potřebovat žloutky a dále také mouku, ale i zbytek mléka a cukr. V podstatě dojde k tomu, že vytváříte alternativu domácího pudinku. Vařením a smícháním daných ingrediencí by mělo dojít k tomu, že se z nich stane hutnější krém. Také nezapomínejte na máslo, které přidá na chuti, ale také vše zjemní. Jakmile má požadovanou konzistenci, můžete ho sundat z plotny.

Ušlehejte šlehačku

Poslední přípravná práce je spojena s tvorbou šlehačky. Na tu použijete smetanu a mixér. Mixujte do té doby, dokud nebudete s konzistencí šlehačky spokojeni. Samozřejmě nezapomínejte také na to, že je třeba přidávat i cukr.

Vytvořte ledový koláč

Nyní by mělo být samotné těsto již chladné a tak na něho můžete rozetřít připravený krém. Na něho následně přijde i domácí šlehačka, kterou také rozetřete. Pokud chcete, můžete výsledek posypat třeba kakaem a podávat. Unikátní ledový koláč je hotov.

Sdílejte článek