Stále je co objevovat

Možná patříte mezi ty šťastlivce, kterým se během vánočního běsnění podařilo ušetřit nějakou korunu. I když to není moc, i tak jste v plusu. A třeba přemýšlíte o tom, jak to udělat, aby to příští rok bylo ještě o něco lepší. Abyste každou korunu nemuseli dvakrát otočit, než ji pustíte z kapsy. Řešení se nabízí hned několik. Uvažovali jste někdy o investování?

          Mnohým se může zdát, že investování je takzvaně „vyšší dívčí“ a zcela mimo jejich možnosti. Opak je však pravdou. Investování má i v našich zeměpisných šířkách a délkách svoji tradici. Lidé dlouhodobě investují do nemovitostí, veteránů či různých fondů a cizích měn. Poslední dobou se také velmi rozšiřuje investování do kryptoměn. Dá se říci, že tyto investice zažívají svůj boom. Vyzkoušíte nové příležitosti? A o co jde?

          Kryptoměna je vlastně typ digitální měny či elektronických peněz. První a asi nejznámější digitální měnou, s níž se začalo už před čtrnácti lety obchodovat, byl Bitcoin. V současné době je známa celá řada i jiných kryptoměn a další budou rozhodně přibývat. Mezi ty „známější“ virtuální peníze patří například Cash, Dash, EOS, Ethereum, Litecoin a Ripple.  

          Samozřejmě je třeba si uvědomit, že pokud člověk začíná s obchodováním, nemůže se asi hned považovat za profesionála. Zprvu je vhodné zjistit alespoň základní informace. Než uskutečníte první nákup bitcoinu, mrkněte na některé průvodce, jenž  Vás světem virtuálních měn bezpečně provedou.

          Svět investic a obchodování bývá ještě často spojený s makléři (z angl. broker) ve smyslu „živých bytostí“. Jenže pokrok nelze zastavit a makléři dnešní doby začínají mít podobu spíše elektronickou. Obchodovat s kryptoměnami lze tedy i online, prostřednictvím jakéhokoliv zařízení (počítače, tabletu, mobilu) a s využitím obchodních platforem, kde tržní transakce provádějí v podstatě obchodní roboti.

Platformy nabízí širokou škálu potřebných nástrojů, možnost vytvářet a využívat automatické obchodní systémy a nabízí přehled o tom, co se děje na trzích. Investovat do kryptoměn je možné kdykoli a odkudkoli. S těmito pomocníky máte více informací pro provádění obchodních operací i analýz měnového chování. Aplikace umožňují realizovat informovanější obchody, sledují aktuální dění, dávají možnost poznat všechny zajímavé události a  upozorňují na využití aktuálních příležitostí.

Při nákupu bitcoinu existuje několik možností metod, z nichž každá je v něčem jiná a každá má své výhody i nevýhody. Je dobré vědět, že ani při současných vysokých cenách není nutné kupovat bitcoiny za statisíce, stačí si je pořídit jen za malý finanční obnos – třeba za tisíc korun.

Plánujete-li investovat do kryptoměn dlouhodobě a nechcete s nimi obchodovat, je nejlepším řešením nákup bitcoinů u brokera, který prodává skutečné kryptoměny a ne pouze takzvané „kontrakty CFD“. U těchto, v podstatě dohod, kupujete pouze derivát (tj. odvozeninu) měny. Bitcoin jako takový nevlastníte. Na to je potřeba si dát pozor, protože většina makléřů má k dispozici pouze právě CFD deriváty. A jak tedy začít?

Prvním krokem je vytvořit si profil a založit obchodní účet. Dále je potřeba vložit peníze a potom už jen koupit bitcoin. Ten pak můžete přesunout do své kryptopeněženky, tedy aplikace, sloužící k přijímání, odesílání, ale především k bezpečnému držení kryptoměn. Jinou variant je ponechat bitcoiny, nebo jakoukoli jinou kryptoměnu, na obchodní platformě u licencovaného online brokera, kde je možné s měnou dál obchodovat. Výhoda využívání služeb online brokera spočívá v jednoduchosti transakcí.

Zkušenějším investorům s finančním kapitálem poskytují online brokeři varianty obchodovat s derivátovými produkty s pomocí „pákového efektu“. V tomto případě jedná již o informovanější operace. Pro  nováčky však není tento obchod bezpečný.

Jiným způsobem nákupu bitcoinu je jejich pořízení v automatech na bitcoiny, nebo na krpytoburze, ve směnárně či „těžením“. Opět zde platí, že každá metoda má svou výhodu i nevýhodu. Znovu je nezbytné zdůraznit potřebu informovanosti o jednotlivých technikách a postupech. A nezačít bezhlavě nakupovat. Způsob nakupování bitcoinů pak závisí především na tom, co s nimi obchodník plánuje později provádět.

S náležitou podporou online brokera se ve světě kryptoměn zvládne pohybovat  v podstatě kdokoli. Nemusíte být ani školenými burzovními makléři, a přesto můžete obchodovat a docela slušně a vydělávat. Tedy, nebojte se poznat nová území, rozšířit si obzory a nastartujte svou on-line obchodní kariéru. S dobře zvolenou strategií a samozřejmě s trochou štěstí je investování do kryptoměn celkem dobrou metodou, jak zhodnocovat svůj kapitál.

A stále je co objevovat …