Každý den cuketa? Sezónní zeleniny se každý rychle přejí, proto je dobré mít v zásobě dostatek receptů na její zpracování. Ideální možností je zavařování, cuketovou čalamádu pak lze používat v zimě, kdy je čerstvá zelenina neskutečně drahá. Cukety v sladkokyselém nálevu jsou lehce pikantní, mohou se jíst samotné nebo jako příloha. Přípravu navíc zvládne úplně každý!
Zeleninový mišmaš spolu s kořením
Základem cuketové čalamády je samozřejmě samotná cuketa, ale v kombinaci s další zeleninou, které je během letních měsíců dostatek. Navíc lze takto zužitkovat veškerou úrodu, jistě se pak konzervy budou hodit v zimním období, kdy se lidem nedostává vitamínů nebo vlákniny z čerstvých produktů. Věřte, že této pikantní variantě nikdo neodolá, použití je k tomu možné i na místo salátu nebo přílohy k masu.
Ingredience
Co budete na přípravu cuketové čalamády potřebovat? Připravte si:
- cuketa – 3 kg
- papriky – 2 kg
- cukr – 1 sklenice
- rajčata – 2 kg
- ocet – 100 ml
- slunečnicový olej – 1 sklenice
- petržel – svazek
- cibule – ½ kg
- česnek – 5 stroužků
- sůl – dle chuti
Postup přípravy
Veškerou zeleninu dobře omyjte, papriky oloupejte a nakrájejte na proužky, stejným způsobem zpracujte rajčata. Poté oloupejte cibuli a nakrájejte na čtvrtinky, česnek oloupejte. Zeleninu včetně česneku a petržele vložte do mixéru a rozmixujte nahrubo. Připravte si pánev a rozmixovanou směs do ní vlijte.
Cuketu omyjte a nakrájejte na menší kostky, přisypejte do zeleninové směsi. Osolte, přisypejte cukr a vlijte rostlinný olej. Vařte pod pokličkou asi 30 minut. Po dovaření můžete podávat namísto omáčky k těstovinám, ale také k masu nebo použít jako chutný základ pro zeleninový sos.
Směs však můžete také okyselit octem a vylít do vysterilizovaných sklenic. Poté uzavřete pevně víčkem a otočte směrem dolů. Přikryjte utěrkou a nechte zchladnout. Uložte do chladu a temna a používejte dle potřeby.
Zdroj: irecept.cz