David Hampl
12 června, 2022
, ,

Každý den cuketa? Sezónní zeleniny se každý rychle přejí, proto je dobré mít v zásobě dostatek receptů na její zpracování. Ideální možností je zavařování, cuketovou čalamádu pak lze používat v zimě, kdy je čerstvá zelenina neskutečně drahá. Cukety v sladkokyselém nálevu jsou lehce pikantní, mohou se jíst samotné nebo jako příloha. Přípravu navíc zvládne úplně každý!

Zeleninový mišmaš spolu s kořením

Základem cuketové čalamády je samozřejmě samotná cuketa, ale v kombinaci s další zeleninou, které je během letních měsíců dostatek. Navíc lze takto zužitkovat veškerou úrodu, jistě se pak konzervy budou hodit v zimním období, kdy se lidem nedostává vitamínů nebo vlákniny z čerstvých produktů. Věřte, že této pikantní variantě nikdo neodolá, použití je k tomu možné i na místo salátu nebo přílohy k masu.

https://irecept.cz/

Ingredience

Co budete na přípravu cuketové čalamády potřebovat? Připravte si:

  • cuketa – 3 kg
  • papriky – 2 kg
  • cukr – 1 sklenice
  • rajčata – 2 kg
  • ocet – 100 ml
  • slunečnicový olej – 1 sklenice
  • petržel – svazek
  • cibule – ½ kg
  • česnek – 5 stroužků
  • sůl – dle chuti

Postup přípravy

Veškerou zeleninu dobře omyjte, papriky oloupejte a nakrájejte na proužky, stejným způsobem zpracujte rajčata. Poté oloupejte cibuli a nakrájejte na čtvrtinky, česnek oloupejte. Zeleninu včetně česneku a petržele vložte do mixéru a rozmixujte nahrubo. Připravte si pánev a rozmixovanou směs do ní vlijte.

Cuketu omyjte a nakrájejte na menší kostky, přisypejte do zeleninové směsi. Osolte, přisypejte cukr a vlijte rostlinný olej. Vařte pod pokličkou asi 30 minut. Po dovaření můžete podávat namísto omáčky k těstovinám, ale také k masu nebo použít jako chutný základ pro zeleninový sos.

Směs však můžete také okyselit octem a vylít do vysterilizovaných sklenic. Poté uzavřete pevně víčkem a otočte směrem dolů. Přikryjte utěrkou a nechte zchladnout. Uložte do chladu a temna a používejte dle potřeby.

Zdroj: irecept.cz

Sdílejte článek