Cuketová sezóna je v plném proudu, k tomu letošní teplé počasí přeje nebývale velké úrodě, receptů na přípravu této zeleniny tak není nikdy dost. Velkou výhodou cuket je jejich neutrální chuť, lze ji tam zkombinovat s mnoha různými přísadami a dodat tak zelenině na rozmanitosti. Cuketové řízečky v těstíčku jsou skvělou volbou pro milovníky smažené cukety, chuť tykve nadto výtečně doplní chutný sýr. Stačí pak jen připravit koprovo-česnekový dip a o chuťovou extázi není nouze!
Ingredience
Co budete na přípravu cuketových řízečků v sýrovém těstíčku potřebovat? Připravte si:
- menší cukety – 2 ks
- tvrdý sýr – 125 g
- vejce – 4 ks
- mletá paprika – 1 lžička
- provensálské bylinky – 1 lžička
- strouhanka – 100 g
- hladká mouka – 50 g
- sůl – podle chuti
- mletý pepř – podle chuti
- slunečnicový olej – dle potřeby
Postup přípravy
Omyté cukety osušte a na prkénku podélně rozkrojte nožem. Poté je jemně naklepejte paličkou na maso, ale opravdu jen symbolicky.
Osolte a nechte cuketu vypotit, poté otřete vodu papírovou utěrkou, znovu osolte a opepřete, nechte chvilku odležet při pokojové teplotě.
V hlubokém talíři smíchejte mouku se strouhankou. Do druhé misky rozklepněte vejce, osolte, opepřete, přidejte bylinky a koření. Nastrouhejte sýr najemno a přidejte do vaječné směsi. Nyní je čas na obalování cuket.
Polovinu cukety obalte ve strouhankové směsi, poté ve vaječné se sýrem. Postupujte s dalšími cuketami obdobně. Mezitím si rozpalte rostlinný olej v pánvičce a na mírném plamenu osmahněte do zlatova z obou stran. Pro odsátí přebytečného tuku pokládejte usmažené cukety na papírový ubrousek.
Během smažení ještě připravte dip ze zakysané smetany, do které přimíchejte lžíci majonézy. Oloupejte česnek a prolisujte jej do směsi. Na závěr přidejte omytý a najemno nasekaný čerstvý kopr a dobře zamíchejte, můžete podávat.
Zdroj: sovkusom.ru