Někteří tvrdí, že kdo jednou ochutná makadamové ořechy, už nebude chtít žádné jiné. Jsou totiž považované za jedny z nejchutnějších ořechů světa. Není to však pouze jejich chuť, díky které se těší takové oblibě. Přináší také celou řadu zdravotních benefitů. Pojďte se s námi podívat na to, jaké zdravotní přínosy jsou s těmito lahodnými oříšky spojené, a také na celou řadu zajímavých informací, díky kterým se po přečtení tohoto článku stanete odborníky na makadamové ořechy.
Jaké informace na vás v tomto článku čekají?
- Krátké představení makadamových ořechů
- Co makadamové ořechy obsahují
- Nutriční informace spojené s makadamovými ořechy
- Jak tyto kulaté oříšky chutnají
- Jaké zdravotní benefity jsou s nimi spojeny
- Jak si na makadamových ořeších pochutnat a jak je skladovat
- Zajímavosti ze světa makadamových oříšků
Malé povídání o makadamových ořeších
Hned na úvod si pojďme makadamové ořechy trošku přiblížit. Tyto oblíbené ořechy pocházejí z Austrálie a jsou pojmenované po lékaři a chemikovi Johnu Macadamovi, který byl velkým propagátorem pěstování makadamových ořechů v Austrálii. Makadamové ořechy, které plodí strom makadamie celolistá, se pěstují zejména v tropickém prostředí, ať už je řeč o Austrálii, Africe, Indonésii nebo Brazílii. Zajímavostí bezesporu je, že si tyto ořechy odnesly hned tři prvenství. Jedná se totiž o nejdražší a nejtučnější ořechy na světě a má se také za to, že je jejich skořápka nejtvrdší na světě.
Co makadamové ořechy obsahují?
Makadamové ořechy jsou nejtučnější ze všech ořechů, zatímco lískové ořechy obsahují 60,8 % tuku, mandle 50,6 % tuku a pistácie 44,4 %, makadamové oříšky jsou tuky tvořeny z celých 75,8 %. Makadamové ořechy mají nejen vysoký obsah zdravých tuků, ale také vitamínů a minerálů, jedná se o měď, hořčík, železo, mangan a vitamín B6. Tyto ořechy mají na druhou stranu nízký obsah sacharidů a mírný obsah vlákniny. Díky této kombinaci je nepravděpodobné, že by dokázaly zvýšit hladinu cukru v krvi, proto jsou vhodné i pro diabetiky.
Makadamové ořechy: Nutriční informace
Makadamové ořechy ve 100 gramech obsahují:
Jak chutnají makadamové ořechy?
Že jste ještě makadamové ořechy neochutnali? Pak vás asi zajímá, jak vlastně chutnají. Tyto ořechy jsou velmi jemné, máslové a křupavé a svou vůní připomínají čerstvě upečený dort. Jejich chuť je popisovaná jako bohatá a smetanová. Že už se vám na makadamové ořechy sbíhají sliny?
Makadamové ořechy a zdravotní benefity
Konzumace makadamových ořechů je spojená s celou řadou zdravotních přínosů. Na co se můžete těšit, pokud si pravidelně dopřejete hrst těchto kulatých ořechů?
Můžou být prospěšné pro vaše střeva
Makadam oříšky obsahují vlákninu, která je prospěšná pro naše trávení a přispívá k celkovému zdraví střev. Studie dokazují, že vláknina obsažená v těchto a také dalších druzích ořechů působí jako probiotikum a napomáhá k růstu zdraví prospěšných střevních bakterií.
A jsou prospěšná také pro vaše srdce
Vzhledem k tomu, že jsou makadamové ořechy bohaté na mononenasycené tuky, jsou prospěšné i pro naše zdraví. Odborníci totiž potvrzují, že tento tuk srdci prospívá a snižuje riziko mrtvice a infarktu. Tyto oříšky si vaše srdce jednoduše zamiluje.
Jsou plné antioxidantů
Makadamové ořechy jsou podobně jako ostatní druhy ořechů plné antioxidantů. Studie prokázaly, že antioxidanty neutralizují volné radikály, které mohou vést k poškození buněk a také zvyšovat riziko řady onemocnění, k nimž se řadí srdeční choroby nebo cukrovka.
Snižují riziko metabolického syndromu
Výzkumy naznačují, že můžou makadamové ořechy chránit před metabolickým syndromem a také před cukrovkou 2. typu. Jedna ze studií u lidí, kteří konzumovali 28 až 84 gramů makadamových ořechů denně, zaznamenala zlepšení hladiny hemoglobinu A1c, tedy markeru dlouhodobé kontroly hladiny cukru v krvi.
Posilují kosti
Další předností makadamových ořechů je skutečnost, že obsahují nezanedbatelné množství hořčíku, manganu a fosforu, které jsou nezbytné pro mineralizaci zubů a kostí. Pokud tedy chcete mít silné kosti a zuby, teď už víte, jak na to.
Mohou napomáhat hubnutí
I hubnutí si můžete díky makadamovým ořechům vychutnat. I přesto, že jsou makadamové ořechy bohaté na kalorie, mohou vám s hubnutím pomoci. Jedna třítýdenní studie sledovala 71 mladých Japonek, které denně jedly chléb s 10 gramy makadamových ořechů, kokosu nebo másla. Ty, které si dopřávaly makadamové ořechy, do konce studie zhubly 0,4 kg, zatímco ženy v ostatních skupinách váhový úbytek nezaznamenaly. Vliv těchto ořechů na hubnutí prokázala i další dvanáctitýdenní studie, během které se zjistilo, že měly obézní myši krmené vysoce tučnou stravou s velkým množstvím makadamového oleje podstatně menší tukové buňky než ty, kterým makadamový olej nebyl podávaný.
Snižují riziko předčasného úmrtí
Pravidelná konzumace ořechů včetně makadamových ořechů může snížit riziko předčasného úmrtí, a to zhruba o jednu třetinu.
Starají se o hydratovanou a pružnou pokožku
Makadam ořechy našly své využití i v kosmetickém průmyslu. Olej, který se z těchto ořechů získává, má totiž na pleť blahodárný vliv. Stoprocentní makadamový olej díky obsahu kyseliny palmitoolejové dokonale hydratuje pleť a zanechává ji pružnou. Makadamový olej bývá také často součástí krémů nebo tělových mlék.
Makadamové ořechy: Cena
Makadamové ořechy tvoří jen 1 % celkového objemu obchodovaných ořechů. Jsou tedy velmi vzácné, čemuž také odpovídá jejich cena. Makadamové ořechy totiž patří k jedněm z nejdražších ořechů světa a mohou být až pětkrát dražší než mandle. Na vysoké ceně makadamových ořechů se podílí více faktorů. V první řadě se jedná o to, že jejich pěstování je časově velmi náročné, makadamie začínají plodit až po 7 letech po vysazení. Obtížné je také, vzhledem k silné skořápce, dostat se k samotnému oříšku. Cena za kilo těchto ořechů se pohybuje okolo 700 až 900 Kč.
Jak si na makadamových oříšcích pochutnat?
Syrové makadamové ořechy jsou nejzdravější formou a můžete si je dopřát jen tak samotné, zjistíte, že svou chutí opravdu dokáží jiným ořechům konkurovat. Výhodou těchto ořechů je, že je snadno začleníte do většiny diet. Ořechy si můžete dopřát nejen celé, ale můžete je také namlít a kousky posypat teplá jídla, saláty nebo polévky. Tyto ořechy se hojně používají i v cukrářství ke zdobení dortů a zákusků, protože se pyšní krásným kulatým tvarem.
Makadamové ořechy můžete samozřejmě také jíst opražené anebo si je dopřát ve formě makadamového másla, které můžete namazat na pečivo nebo přidat do jogurtů nebo snídaňových kaší.
Jak makadamové ořechy skladovat?
Makadamové ořechy je možné skladovat při pokojové teplotě po dobu jednoho až pěti měsíců. Ideálně byste je měli uchovávat ve vzduchotěsné nádobě. Pokud budete ořechy skladovat v ledničce, vydrží vám čerstvé ještě déle, a to až jeden rok.
Zajímavosti o makadamových ořeších
Jako třešinku (nebo spíš oříšek?) na závěr jsme si pro vás připravili několik zajímavých informací o makadamových oříšcích.
- Největší milovníci makadamových ořechů se nacházejí v USA, jedná se o 51 % spotřebitelů, na druhém místě ve spotřebě těchto ořechů se umístilo Japonsko. Co se týče produkce, největším producentem je Jihoafrická republika následovaná Austrálií.
- Statistiky za rok 2020 ukazují, že napříč celým světem bylo vyprodukováno 60 tisíc tun makadamových ořechů.
- Oříšky rostou na makadamii celolisté. Tento strom po deseti letech dosahuje až výšky 12 metrů. Makadamií existuje hned několik druhů, ale jen dva z nich jsou vhodné k pěstování makadamových ořechů.
- O opylování bílých květů, které se později mění na oblíbené ořechy, se starají včely. Na Havaji se dokonce prodává med speciálně od včel, které opylovávají makadamové sady. Tento med je neuvěřitelně lahodný a vyznačuje se světlou barvou a jemně ořechovou chutí.
- Makadamové ořechy se nesklízejí ze stromů, ale sklízí se až ve chvíli, kdy samovolně spadnou na zem. Plody jsou ukryté ve velmi pevné skořápce. Ta je pevná natolik, že si s ní běžné louskáčky neporadí a je třeba přizvat si na pomoc speciální louskáčky, případně speciální nářezové pily. Pevná vrstva ořech ochrání před škůdci a mikroby, existuje však zvíře, kterému ani pevná skořápka nezabrání, aby si na oříšku pochutnalo. Jedná se o papouška aru hyacintového, který má neuvěřitelně silný zobák.
- Není makadam jako makadam. Pod tímto označením se totiž neukrývá jen kulatý oříšek, ale také stavební materiál, který má podobu štěrku a hrubého kameniva používaného jako výztuž pod zátěžové plochy. Kromě názvu však tento stavební materiál nemá s oříšky nic společného, je pojmenovaný podle známého stavebního inženýra McAdama.