Brambory nemusí posloužit jenom jako obyčejná příloha. Lze z nich také péct. Nevěříte? Zkuste tento jednoduchý a chutný bramborový muffin, který strčí do kapsy i ten nejlepší chleba! -
Menu

Brambory nemusí posloužit jenom jako obyčejná příloha. Lze z nich také péct. Nevěříte? Zkuste tento jednoduchý a chutný bramborový muffin, který strčí do kapsy i ten nejlepší chleba!

Brambory jsou základní surovinou pro přípravu mnohých jídel. Mohou být použity jako hlavní chod i jako příloha. Můžete je snídat, obědvat i večeřet. Stručně a jednoduše – brambory jsou součástí našeho každodenního života. Jejich chuť zná každý Čech, protože je musel za svého života ochutnat. není možné se jim vyhnout – ledaže byste se opravdu snažili. Brambory jsou součástí nabídky i těch nejmenších supermarketů a obchůdků s potravinami.

Obyčejné suroviny

Chléb je také velice oblíbenou potravinou, na kterou narazíte snad ve všech obchodech s potravinami. Můžete jej použít jako přílohu snad ke všemu jídlu. Stačí jej namazat a můžete jej jíst na studeno, obalit ve vejcích a osmažit a budete mít teplou variantu pokrmu. Použít na něj můžete mnoho různých surovin a jíst jej na sladko i na slano. Můžete z něj připravit chlebovou polévku v případě, že ho máte hodně a už se blíží konec jeho trvanlivosti, nebo jej můžete usušit, nastrouhat a použít k zahušťování pokrmů.

Spojení brambor a chleba

Brambory a chleba jsou zkrátka a dobře velmi důležitou součástí české kuchyně. Bramborový chléb je poměrně známý, ale nevyužijete v něm až tolik brambor. Zkuste proto vyzkoušet nový recept na bramborový muffin, který svůj název získal díky svému tvaru po upečení. Bramborový muffin je skvělý nejen na pohled, ale je také velice chutnou záležitostí, kterou si jistě zamilujete.

Ingredience na bramborový muffin

Již výše jsme slíbili, že ingredience na přípravu tohoto jídla budou zcela obyčejné. A slovo také dodržíme. Ve výčtu ingrediencí níže se můžete přesvědčit, že většinu surovin již máte doma a zbytek seženete v každém (i tom nejmenším) obchůdku. Připravte si:

  • 500 g mouky,
  • 500 g vařených brambor,
  • 20 g soli,
  • 3 dl vody,
  • 1 lžíce oleje,
  • 1 lžička cukru,
  • 1 kostku kvasnic.

Na začátek si připravte kvásek

Když používáte kvasnice, zřejmě je vám již jasné, že nejprve bude potřeba si připravit kvásek. Stejně tak tomu bude i v tomto receptu. Začněte tedy tak, že do mísy dáte vlažnou vodu (je důležité, aby voda nebyla studená, protože kvasnice potřebují teplo, aby mohly pracovat, na druhou stranu příliš tepla kvasnicím také nesvědčí). Do ní přidejte rozdrobenou kostku droždí a lžičku cukru. Teplé a sladké prostředí je důležité pro správné vzejití kvásku. Takto připravenou směs promíchejte a přikryjte utěrkou. Dejte na teplé místo a počkejte 30 až 60 minut.

Nyní si připravte brambory

Správně vzejitý kvásek je důležitý pro to, aby se vám povedl celý recept. Čas, kdy čekáte na kvásek ale můžete využít přípravou ostatních ingrediencí. Brambory (nejlépe uvařené den předem) oloupejte a nastrouhejte najemno. Pokud byste chtěli strouhat ještě teplé brambory, půjde vám to velmi obtížně, protože škrob se bude vrstvit na struhadle. Proto je nejlepší použít vychladlé brambory, a pokud možno aby chladly přes noc. Brambory smíchejte s moukou, solí, vodou a olejem a pořádně promíchejte.

Dokončete těsto a pečte

Bramborové těsto smíchejte s kváskem a důkladně vypracujte. Poté ho nechte ještě minimálně 30 minut kynout na teplém místě. Čekat ale můžete i 60 minut, těsto by mělo dosáhnout dvojnásobného objemu. Abyste dosáhli muffinového vzhledu, je potřeba těsto přelít do hrnce vhodného do trouby. Ještě předtím hrnec vytřete sádlem, abyste z něj pak bramborový muffin dostali. Pečte 40 minut na 200 °C.

Po upečení spotřebujte

Po upečení počkejte, až muffin vychladne. Už teď ale můžete obdivovat jeho tvar. Po vychladnutí můžete muffin vysypat z hrnce a začít podávat. Podávat můžete na velmi mnoho způsobů, místo brambor nebo tradičního chleba.

Líbil se vám článek?

Tisk
RECEPTY

Recept na neuvěřitelně dobrý tvarohový koláč. Až ho ochutnáte, stoprocentně…

Tvarohový koláč je velice oblíbený dezert, který chutná snad každému. Existuje mnoho receptů a každý peče tento populární koláč trošku…
RECEPTY

Zabalil hovězí maso a sýr do slaniny. A výsledek? Sliny…

Mleté maso je zajímavou ingrediencí, která se dá použít nejen na přípravu tradičních karbanátků a sekané. S jeho pomocí si totiž…
RECEPTY

Měkké a nadýchané palačinky bez mouky: potřebujete pouze tyto dvě…

Všichni to známe, máme tak rádi nejrůznější dezerty a sladké, ale nechce se nám kvůli upečení chutného koláče ke kávě…
RECEPTY

Babiččino nejlepší, univerzální těsto na buchty, koláče, pečivo a pizzu.…

Pokud rádi pečete, máme pro vás naprosto jedinečný recept. Už nebudete muset pokaždé hledat, kolik a jaké ingredience dát do…
RECEPTY

Vzala jsem mleté maso, přidala tyto ingredience a dala to…

Když se řekne špagety, většina lidí si představí klasické boloňské špagety s mletým masem. Napadlo vás někdy, že totéž se dále…
RECEPTY

Rychlý recept na koláč pobláznil celý svět, je absolutně výborný,…

I ve světě dezertů se dají najít skutečné unikáty, které dokážou zaujmout svou chutí. Jasným příkladem je i tento koláč,…