Budete překvapeni, jak snadný a chutný je tento recept na zapékané masové kuličky. Tato variance najde místo jako skvělý oběd, večeře, ale i chuťovka přes den

Hledáte recept na rychlou večeři nebo oběd? Vyzkoušejte masové zapečené kuličky. Ale ne ledajaké! V kupovaných je velice málo masa, obvykle se musejí dlouho rozmrazovat a následně k nim ještě vařit příloha. Domácí jsou skvělé, protože přílohu můžete zapéci už přímo nahoru na mleté maso. Určitě vyzkoušejte tento praktický trik, který vám ušetří práci i čas a přitom chutná opravdu skvěle. Originální pokrm lze servírovat na mnoho způsobů a my se nyní podíváme na ten nejlepší z receptů, který lze najít.

Tvarování masových kousků

Když si masové kousky připravujete doma, záleží jen na vás, jak si je vytvarujete. Ideální je vytvoření malých kuliček, které se naskládají do zapékací mísy mezi přílohu nebo placiček, které se přílohou rovnou posypu. Aby byl oběd rychle hotový, je doporučeno dělat slabé plátky, které se dobře propečou a zároveň výborně chutnají. Celkově se tato pochoutka skládá ze čtyř zapečených vrstev:

  • Masová placka
  • Vrstva vajíček
  • Vrstva s brambory
  • A to vše zapečeno v sýru

Velkou výhodou tohoto zapékaného pokrmu je, že v sobě spojuje jídlo s hlavní přílohou. Také není nijak náročný – zvládne ho každý a nezabere moc času. Díky originalitě se hodí i jako zajímavé slavnostní jídlo. Vyzkoušejte ho a uvidíte, že z něj bude nadšená celá rodina i každý, kdo přijde na návštěvu.

Čtěte také: Chcete na své blízké opravdu zapůsobit? Pak neváhejte a připravte jim tento famózní dezert!

Příprava brambor

Jedním z nejoblíbenějších receptů na masové kousky se zapečenou přílohou je právě ten s bramborem. Je to z důvodu, že nejen opravdu skvěle chutná, ale také spolehlivě zasytí a hodí se proto k obědu i k večeři. Na půl kila mletého masa si připravíme zhruba 300g brambor. Je nutné je předvařit předem, aby se nestalo, že některé části budou syrové a nepropečené; vaří se totiž déle než maso. Tepelně upravené brambory nastrouhám. Aby lépe držely tvar, přidáme do nich trošku majonézy.

Příprava vajíček

V dalším kroku si připravíme vajíčka. Pro porci brambor, kterou máme nachystanou, nám budou stačit 4 kusy. Uvaříme je v trošce vody natvrdo – to znamená, že je v kastrůlku nebo v rendlíku necháme asi 10 minut. Počkáme, až vajíčka vychladnou, oloupeme je a nejemno nastrouháme. Přidáme lžičku majonézy, aby nám vznikla hmota, se kterou půjde pracovat a nebude se při vrstvení na plátky masa rozsypávat.

Masové placičky

Masové placičky se nacházejí v celém pokrmu úplně vespod pod všemi přílohami. Do jejich přípravy se pustíme, až když máme hotové brambory a vajíčka. Uvaření a umíchání brambor a vajíček ještě před masem je dobré, abychom mohli horní vrstvy v klidu na dolní placičky rovnou skládat. Příprava je velice snadná. Buď koupíme již namleté maso, nebo si ho můžeme namlít sami. K dochucení se nejčastěji používá sůl, česnek, majoránka, cibule, dobromysl, chilli, ale lze do něj přimíchat i lžičku hořčice. Maso osmažíme na cibulce a na oleji. Restujeme ho spíš zprudka, aby zůstalo šťavnaté, protože jej budeme ještě jednou zapékat a tak nehrozí, že by bylo nedopečené.

A jdeme zapékat

Po rychlém osmažení masa na něj začneme skládat přílohy. Jako první jej posypeme nasekanou cibulkou, na to dáme směs vajíček vařených natvrdo a rozmíchaných s majonézou. Posypeme připravenými předvařenými brambory. Pokud si chcete recept vylepšit, lze použít i další přísady jako například:

  • Houby
  • Rajčata, pórek a jinou zeleninu
  • Bylinky jako bazalka, tymián, petržel nebo majoránka

Vše na závěr ještě posypeme strouhaným tvrdým sýrem, který se při vyšší teplotě roztaví. Dáme do trouby předem rozehřáté na 180 stupňů. Pečeme na plechu nebo v zapékací míse asi půl hodiny. Vegetariáni mohou základní masovou placku nahradit například cuketou nebo jinou zeleninou, která se dá dobře smažit.