Instantním nudlovým polévkám se raději obloukem vyhněte

Instantní nudlové polévky někdo nekupuje vůbec, někdo je má doma pro případ, že se bude potřebovat rychle najíst a nebude mít dost času, a někdo je konzumuje více či méně pravidelně.

Jistě, pokud si je dáte opravdu jen jednou za čas, nic se neděje a tělo si s nimi snadno poradí. Zpozornět by však měli ti, kteří jich mají doma zásoby a nebojí se do nich sáhnout v podstatě pravidelně. Tyto polévky vám totiž nejen dodají úplné minimum živin, ale obsahují mnoho látek, které nejsou pro lidské zdraví nijak prospěšné a není tak vhodné je v těle hromadit. Jejich další nevýhodou je to, že deklarované chuti je ve většině případů dosaženo pouze látkami, které zvýrazňují vůni a chuť, a také umělým aroma, například kuřecím, nikoliv skutečnými přírodními surovinami, jako je například kuřecí maso.

Příliš soli

Zřejmě největším problémem všech těchto instantních nudlových polévek bez ohledu na jejich značku nebo zemi původu je skutečně vysoké množství soli. Sodík je tak jediným minerálem, který je v těchto polévkách obsažen, ale je ho tam příliš. O ostatních minerálech a vitamínech se hovořit nedá vůbec.

Čtěte také: Co se stane, když budete jíst denně lněná semínka?

Další problematické složky

Dalším negativem těchto polévek je značné množství přídatných látek, kterými jsou například

  • látky zvýrazňující chuť a vůni, zejména glutamát sodný
  • barviva, například karamel
  • zahušťovací látky, například guma guar
  • emulgátory, zejména lecitin
  • regulátory kyselosti, například kyselina citronová nebo kyselina jablečná, a
  • řada dalších látek.

Místo přírodních surovin tak konzumujeme v podstatě jen nudle bez chuti s chemickým koktejlem umělých látek. Ty jsou sice obvykle z hlediska platné legislativy považovány za látky bezpečné, přesto je však zřejmé, že jejich větší počet a vzájemné kombinace nemohou pro lidský organismus představovat žádný přínos.

Pokud si dáváte pozor na to, aby výrobky neobsahovaly palmový olej, musíte i zde být obezřetní, protože právě palmový olej bývá častou součástí těchto polévek.