Jíte správně ořechy? Před konzumací je musíte namočit!

Ořechy jsou významným zdrojem vitamínů, minerálů a dalších zdraví prospěšných látek. Víte, jak je ale správně konzumovat? Nestačí je totiž nasypat ze sáčku do mističky a pustit se s chutí do nich. Pro vytěžení maxima živin, které obsahují, je nutné je před konzumací správně namočit a nechat vyplavit zbytky kyseliny fytové, která zamezuje tělu vstřebávat prospěšné látky. Platí to pro ořechy, ale také další suché plody, semena či semínka patřící do portfolia zdravého jídelníčku.

Reklama

Kyselina fytová je (ne)prospěšným antioxidantem

Věděli jste, že namáčení ořechů ve vodě může zvýšit jejich přínosnost? Většina lidí nemá o namáčení ořechů potuchy a přichází tak o živiny, kvůli kterým tyto produkty konzumují. Na vině všeho je kyselina fytová, která má výhody a nevýhody. K výhodám kyseliny fytové patří její antioxidační účinky, proto se používá na konzervaci potravin, ale využití nachází také v kosmetice pro hydrataci pleti. Nevýhodou je právě její další vlastnost, protože současně narušuje absorpci minerálů, předně železa, vápníku a zinku. To je případ právě ořechů a ostatních suchých plodů, ale také luštěnin.

Assorted nuts (almonds, filberts, walnuts, cashews) close up

Snížení kyseliny fytové pomocí namáčení

Obsah kyseliny fytové lze významně snížit pomocí několika metod. Nejsnazší metodou je namáčení, což je vhodné u ořechů nebo luštěnin. Voda pomáhá odstranit zbytky kyseliny fytové a umožní snazší strávení ořechů, navíc se lépe vstřebají všechny užitečné látky, lépe také chutnají. Další výhodou máčení je odstranění prachu, plísní a dalších nežádoucích látek. Dalšími metodami je klíčení, což se používá u semen, zrn a různých druhů luštěnin. Poslední možností je fermentace, protože organické kyseliny podporují rozpad fytátů.

Jak správně máčet a jak dlouho?

Do misky s vodou je nutné nasypat sůl, na hrnek ořechů asi 2 lžičky soli a misku přikryjte. A jak dlouho nechat ořechy a semena ve vodě? Pro přehlednost doby máčení nejoblíbenější druhů ořechů a semen jsou pro:

Reklama
  • vlašské ořechy – 8 hodin;
  • mandle – 12 hodin;
  • pekanové ořechy – 8 hodin;
  • dýňová semínka – 7 hodin;
  • makadamové ořechy – 4 hodiny;
  • piniové oříšky – 8 hodin;
  • lískové oříšky – 8 hodin;
  • kešu ořechy – 6 hodin;
  • lněné semínko – 6 hodin;
  • semena lucerny – 12 hodin;
  • semínka brokolice – 8 hodin.

Při máčení déle než 8 hodin je vždy dobré vyměnit vodu za čerstvou. Po máčení je možné ořechy přímo konzumovat nebo usušit v sušičce ovoce nebo troubě a uskladnit ve skleněné nádobě s víčkem.

Reklama