Biologové nám radí, co bychom měli dělat s každou zeleninou a s každým ovocem poté, co si ho koupíme v obchodě. K naší smůle nemáme vždy tu možnost, jíst pokaždé ovoce a zeleninu z biofarmy. Jestliže jsme nuceni si kupovat ovoce a zeleninu z nabídek průměrných supermarketů, musí nám být jasné, že jsou tyto potraviny velmi dobře chemicky ošetřovány. Proto bychom měli dodržovat následující bezpečnostní opatření a zbavit se důkladně všech chemikálií.
Co potřebujeme vědět
Jestliže ovoce a zeleninu omýváme pouze čistou vodou, žádných chemikálií ani pesticidů ze všech postřiků, které jsou na tyto potraviny nanášeny, se nezbavíme. Pokud ale k čištění použijeme čistý kartáč, zbavíme se výrazně více nečistot než pouze opláchnutím ve vodě. Ovoce a zeleninu, které si přineseme domů, hned neomývejme, pokud je nehodláme hned sníst. Protože ta, která omyjeme a hned je nesníme, ale necháme je nějakou dobu být, začnou kvůli opláchnutí dříve hnít. Co byste měli pro úplnou dekontaminaci chemikálií použít?
- Citron a ocet
- Ocet a sůl
- Prášek do pečiva
Do dvou litrů vody přidejte jednu polévkovou lžíci citronové šťávy a dvě polévkové lžíce octa. Ovoce a zeleninu do této tekutiny namočte a nechte ji v tom po dobu dvaceti až třiceti minut. Poté ji opláchněte v čisté vodě. Nebo ke dvěma litrům vody přidejte padesát až sedmdesát mililitrů octa a tři polévkové lžíce soli. Ovoce a zeleninu v roztoku namočte a nechte dvacet minut. Poté opláchněte v čisté vodě. Nebo také můžete rozpustit jednu lžičku jedlé sody v jednom litru vody, nechat v ní ovoce nebo zeleninu několik desítek minut stát a pak je velkým množstvím čisté vody omýt.
Co musíme udělat
Podle biologa Mauro Veglio musíme udělat následující kroky,
abychom mohli ovoce a zeleninu konzumovat bez jakýchkoli chemických látek. Jako
první musíme vložit ovoce nebo zeleninu do velké mísy naplněné čistou vodou a
nechat ji tam 5 minut. Poté je přeneseme do mísy, ve které je jedlá soda. Na 1
litr vody budeme potřebovat 1 polévkovou lžící jedlé sody, jako tomu bylo ve
výše uvedeném pokynu. Nechme jej v tomto roztoku stát po dobu 40 minut.
Podle profesora je toto ten nejdůležitější krok, poněvadž se díky němu zbavíme
90 % pesticidů. Pak vložíme potravinu na 5 minut opět do čisté vody, poté ji
přeneseme do mísy s octovou vodou, na 1 litr vody potřebujeme 1 polévkovou
lžíci octa, necháme chvíli působit a opláchneme čistou vodou. Až po tomto
procesu jsou ovoce a zelenina poživatelné bez chemikálií.