Recept na nadýchané měsíčky podle našich babiček

Nadýchané a levné dezerty jsou vždy tím nejlepším, co si můžete připravit ve své kuchyni. Měsíčky patří mezi velmi oblíbené dezerty, které milovaly již naše babičky. Jejich chuť je naprosto skvělá a navíc vypadají krásně na talíři. Proto je můžete využít jako pohoštění pro své hosty nebo dokonce místo cukroví o Vánocích, protože vypadá velmi svátečně.

Co budete potřebovat?

Na výrobu tohoto krásného dezertu potřebujete jen pár základních surovin. Jednu skupinu na výrobu těsta a druhou na přípravu vršku tohoto dezertu. Samotný recept je velmi jednoduchý a připravíte ho rychle. Nezapomeňte si také připravit vykrajovátko ve tvaru měsíčku nebo jakýkoli jiný (jednoduchý) tvar. Na těsto potřebujete:

Reklama
  • mouka – 50 dkg,
  • cukr – 10 dkg,
  • vaječné žloutky – 4 ks,
  • rozpuštěné máslo – 20 dkg,
  • sůl – špetka,
  • jedlá soda – 2 lžičky,
  • prášek do pečiva – 2 lžičky,
  • vanilkový cukr – 1 balíček,
  • mléko – podle potřeby.
Pixabay

Na vršek měsíčků:

  • cukr – 25 dkg,
  • vlašské ořechy – 28 dkg,
  • vaječné bílky – 4 ks,
  • voda – 3 polévkové lžíce,
  • meruňkový džem – podle potřeby.

Pracovní postup

Všechny ingredience na těsto důkladně promíchejte ve velké míse. Plech vyložte pečicím papírem a uhlaďte pomocí stěrky. S mlékem to nepřehánějte. Potřebujete jen takové množství, abyste získali lehce tekuté těsto. Hotové těsto nalijte na plech a vložte do předehřáté trouby na 180 stupňů. Pečte po dobu 40 minut. Těsto vyndejte z trouby a nechte vychladnout na pokojovou teplotu. Z bílků vyšlehejte tuhou pěnu, přidejte mleté vlašské ořechy, cukr a vodu. Všechno důkladně promíchejte.

Pixabay

Vychladlé těsto potřete marmeládou (nemusí být meruňková). Rovnoměrně rozetřete také ořechovou směs a vložte plech zpátky do trouby. Pečte ho stále na 180 stupňů po dobu 20 minut. Použijte program pouze na horní pečení, pokud ho máte na troubě. Potřebujete totiž upéct jen vrchní část, takže vám to stačí. Jakmile bude ořechová směs upečená, můžete dezert vyndat a nechat vychladnout. Potom ho jednoduše rozkrájejte nožem nebo použijte vykrajovátka. Dobrou chuť!

Zdroj: elmenyorszag.com