David Hampl
13 dubna, 2020

Mazanec neboli velikonoční bochník je tradiční součástí tabule během oslav svátků jara. Lesklý bochánek ze sladkého těsta plného rozinek či kandovaného ovoce se na boží hod velikonoční tradičně peče už po několik staletí. V dnešním článku si ukážeme, že se jeho výroby nemusí obávat ani začínající kuchtíci a kuchařinky.

Bochánek z tvarohu či sušeného chleba

Přestože má pečivo nesoucí název mazanec tradičně nejrůznější množství podob, v současné době u nás nejvíce zdomácněla varianta jemného sladkého pšeničného pečiva s rozinkami bez náplně a sypaná plátky mandlí. Takový bochánek se ostatně pekl už v 15. století, což je doba, z níž pocházejí nejstarší kuchařské předpisy popisující jeho výrobu. Je ale pravděpodobné, že se takto pekl už mnohem dříve. Tehdy se ale těsto nesladilo cukrem, který byl příliš drahý, ale přidávala se do něho pouze sladká smetana, případně tvaroh.

Mazanec se tradičně peče na bílou sobotu a jeho složení bylo proměnlivé podle toho, v jak majetné rodině byl zrovna vytvořen a pro koho byl určen. Čeledínové a služební dostávali od svých pánů obyčejný bochánek z kynutého těsta, zatímco návštěvy dostávaly pečivo obohacené o tvaroh, rozinky a mandle. Dokonce se objevovaly i recepty na koláče z krajíců sušeného chleba máčeného ve víně a prokládaného makovou kaší.

Recept na velikonoční mazanec

Budete potřebovat:

  • 350 g polohrubé mouky
  • 70 g krupicového cukru
  • 150 ml mléka
  • 85 g přepuštěného másla
  • 30 g rozinek (nebo kandovaného ovoce, případně lze vynechat)
  • 45 g mandlových plátků
  • 20 g čerstvého droždí
  • 3 žloutky
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 lžička citronové kůry
  • vejce na potření
  • špetka soli

Do mísy nasypte mouku, cukr, vanilkový cukr, sůl a důkladně promíchejte. Veprostřed vytvořte důlek, do něhož vlijte polovinu vlažného mléka, rozdrobte droždí a promíchejte na řídké těstíčko. Pak mísu přikryjte utěrkou a nechte vzejít kvásek, což poznáte podle bublinek na jeho povrchu.

Pak přidejte zbylé mléko, žloutky, máslo a citronovou kůru a zadělejte těsto pomocí robota, elektrického hnětače nebo ručně. Je to skvělé na posilování. Výsledné těsto musí být hladké a nelepivé. Pak mísu přikryjte fólií nebo utěrkou a nechte hodinu vyzrát.

Sdílejte článek