22 Jednoduchých pravidel etikety, jež byste měli znát, pokud chcete ostatní oslnit Vašimi způsoby!

Dnes mnoho lidí považuje etikety za zbytečné a zastaralé. Zásluhou dobré mravy však není slepé sledování stovek malých pravidel a formalit, ale především respektování ostatních lidí bez ohledu na to, kdo jsou. Jak řekl Jean de La Bruyère, francouzský filozof a moralista: „Je zdvořilý, že je schopen mluvit a jednat tak, aby nás ostatní lidé neobtěžovali.“

Bright Side shromáždilo několik jednoduchých jídelních pravidel, které se budou řídit při setkání s přáteli. Pokud se budete řídit těmito pravidly, budete se na každou událost cítit jistě a lidé, s nimiž se budete setkávat, vás budou považovat za hezké a zdvořilé osoby.

Pravidla etikety na oficiálních recepcích a banketách

  • Místa pro hosty. Pokud není plán k sezení, hosté by měli počkat, dokud hostitel události neukáže své sedadla. V tradičním uspořádání místa k sezení sedí hostitel události v čele stolu, místa přímo vedle nich jsou pro nejčestnější hosty a mladí lidé s dětmi sedí na druhém konci.
  • Dámy sedí nejdříve u stolu a muži zůstávají stát, dokud se dámy neusadí. Muži pomáhají ženám posadit se a posunout židle ven.
  • Ti, kdo jsou pozdě, nemají nechat každého, aby čekal déle než 20 minut. Pokud jste pozdě, omluvte se a připojte se k rozhovoru (aniž byste se dostali do podrobností o tom, proč jste pozdě).
  • Pokud nemůžete pít některé nápoje nebo jíst určité potraviny kvůli vaší stravě nebo zdravotnímu stavu, neříkejte jim o tom, že nepoškodí hosty události. Prostě jíst tyto potraviny.
  • To může znít překvapivě, ale párátka by měla být v koupelně a nikoli na stole. Můžete použít párátko nebo oční kapky, opravit vlasy nebo make-up a další části vašeho těla pouze v koupelně.

Jak používat příbory

  • Pokud náhodou spustíte vidličku nebo lžíci, nechodíte pod stůl a hledáte ji. Požádejte číšníka nebo hostitele události o získání nového.
  • Příbory, které jste začali používat, by se neměly dotknout stolu.
  • Můžete jej umístit pouze na stranu talíře, ale ne na ubrus.
  • Nestříkejte celé jídlo na malé kousky. Předpokládá se, že takto dochází k chladu mnohem rychleji a ztrácí chuť. Je lepší snížit jeden kus najednou a jíst ho hned.
  • Jak držet příbory správně: Vidlice by měla být držena s hroty směřující dolů, takže si můžete vzít kusy jídla s nimi (namísto použití jako lžička s výjimkou v případech, kdy jídlo, pokud je měkké jako bramborová kaše). Váš ukazováček by měl být umístěn podél rukojetí vidlice a nože a ostatní prsty by měly být kolem rukojetí. Americká tradice (která je méně populární) naznačuje, že byste měli držet vidličku tak, jak držíte pero (se třemi prsty).
  • Podle etikety existují dva způsoby použití příborů – klasické evropské cesty a americké způsoby. V první tradici by měly být nože a vidličky drženy po celou dobu jídla. Nůž není potlačen, i když to není potřeba. Americká cesta říká, že můžete nůž položit na stranu talíře a pak vzít vidlici v pravé ruce.
  • Pokud vás někdo požádá, abyste předali vidličku nebo nůž, předávejte jej rukojetí, která směřuje dopředu a drží ji uprostřed.

Pravidla pro datování etikety

  • Podle etikety se dáma podílí na výběru jídla a nejprve si ho vybere.
  • Populární chybou je říct muži, aby si vybral něco, co má rád.
  • Nejlepší věc, kterou může žena udělat, je požádat jej o doporučení. Objednávka je poté oznámena muži číšníkovi.
  • Paní by si neměla vybrat nejlevnější potraviny, protože se mu to může týkat. Neměla by si objednat ani ty nejdražší potraviny. To neudělá správný dojem.
  • Když číšník přináší láhev vína, neměl by mu to otevřít a sám víno nalít – to je práce číšníka. Muž však může nalít další sklenici sám.
  • Za prvé, muž by měl naplnit dámskou sklenici a pak jeho. Sklo by mělo být vyplněno jen o málo méně než polovina.
  • Podle etikety by měl být džentlmen první, kdo zaplatí. Paní by se neměla zasahovat, nabízet zaplatit, ani se zeptat, kolik je účet.
  • Pokud chce skutečně prokázat, že je finančně nezávislá, může požádat číšníka, aby předem rozdělil účet nebo nabídl, že zaplatí tip.
  • Pokud jsou muži a žena jen přátelé, mohou platit holandský styl. V takovém případě, poté, co muž pohlédne na účet, vyplácí částku ženě a oni se dohodnou na špičce.

Vybíjecí etiketa

  • Tradice vykládání je velmi odlišná v závislosti na kultuře. Například při překlápění v USA je nutno některé asijské země urážet.
  • Průměrné množství tipů v Evropě a ve Spojených státech činí 10% -15%.
  • Tipy jsou vaše volba. Tipy byste měli poskytovat pouze v případech, kdy jste opravdu rádi využívali služby. V některých restauracích je tip zahrnut v účtu. V takovém případě vyhledejte v účtu faktury „zahrnuté služby“ nebo „tipy zahrnuté“.
  • Tipy jsou vypláceny po poskytnutí služby. Zaprvé zaplatíte svůj účet, číšník vám přinese změnu a teprve pak opustíte špičku.
  • Neříkejte, „držte změnu.“ Zní to arogantně.
  • Tipy nejsou jen peníze. Je to také váš úsměv a vaše upřímná vděčnost číšníkovi nebo barmanovi.
  • Neříkejte číšníkovi jen málo změn, to jsou špatné způsoby.
  • Mnoho lidí neví, co mají dělat s tipem, pokud chtějí platit kartou. Na některých místech mohou být do účtu zahrnuty tipy, ale nikde nikde jinde. Dalším způsobem, jak to udělat, je přenést tipy na bankovní účet číšníka pomocí speciálních aplikací, jako je Plazius. Samozřejmě, že to také nemusí fungovat, abyste byli naprosto v bezpečí.

Jaká pravidla etikety si myslíte, že jsou užitečné a nezbytné, a které z nich si myslíte, že jsou zastaralé?

Čtěte také: Snack jménem Napoleon je skvělý chuťovka, která zaujme jak výjimečnou chutí, tak i snadnou přípravou z hotových surovin. Zkuste a nebudete litovat!