Jak se zbavit plísně tak, aby se už nevracela?

Plísně nám ničí vymalované zdi, jejich výpary negativně působí na naše zdraví a vzniká nepříjemný zápach. Plísně způsobují vznik alergií a astmatu, poškozují sliznice dýchacích cest, dráždí oči i pokožku a vedou k mnoha závažným onemocněním. S plísní je spojována i chronická únava, časté bolesti hlavy, zácpa či průjem, proto je třeba s plísní bojovat.

Kde vzniká plíseň 

Plíseň se na zdech objevuje všude tam, kde je hodně vlhkosti. Nejlépe se ji daří při teplotách okolo 25 °C a vlhkosti vzduchu nad 60 %. Optimální vlhkost v bytě je pod 55 % a zjistíte jí vlhkoměrem. Plíseň se může objevovat i v případě, kdy je teplota nevytápěných nebo méně vytápěných prostor nižší než 10 °C. Neodvětraná vodní pára se vsakuje do nátěru na zdech a vytváří tím ideální prostředí na vznik plísně.

Jak se zbavit plísni na zdi

Plísně nemají rády proudění vzduchu. Je tedy potřeba pravidelně větrat, nebo vytvářet průvan pomocí větráku. Také je vhodné odstranit zdroje vlhkosti, jako jsou pokojové rostliny či akvárium, v místnostech nesušit prádlo, při vaření používat digestoř a v koupelně ventilaci. Pomůže také i odsunutí nábytku 10 až 15 cm od zdí. K redukci vlhkosti v bytě můžeme použít i odvlhčovač vzduchu, čímž zamezíme vzniku plísně.

Odstranění plísně přírodními prostředky

Ocet je mírná kyselina, která umí zneškodnit 99 % bakterií, 82 % plísní a 80 % virů. Bílý destilovaný ocet nalijte do rozprašovače a po nanesení na zeď nechte působit 1 hodinu. Zabere i jedlá soda smíchaná s octem. Pak plíseň setřete čistým hadrem navlhčeným ve vodě a povrch nechte vyschnout. Využít můžete i extrakt z pecek citrusových plodů. Dejte 20 kapek extraktu do 2 sklenic vody. Plíseň po nanesení setřete až po pár dnech.

Odstranění plísně tea tree olejem nebo peroxidem vodíku

Další variantou je smíchat 2 čajové lžičky čajovníkového oleje s 1 dcl vody. Směs s tea tree olejem naneste rozprašovačem a plíseň opět smyjte po pár dnech. Pokud nechcete úplně sahat po chemii, použijte 3% roztok peroxidu vodíku. Smíchejte dohromady stejné množství jedlé sody, octa a peroxidu vodíku, nastříkejte na plíseň na zdi a nechte působit 15 minut. Na závěr plíseň setřete ze zdi pomocí čisté měkké savé utěrky.

Odstranění plísní chemickou cestou

Místo zasažené plísní je nutné dezinfikovat biocidem. Na trhu najdete mnoho prostředků, které působí i jako prevence a díky jejich použití by se pak plíseň na nevysušených místech neměla po nějakou dobu objevit. Málokdy však dezinfekce plíseň zcela zahubí. Pokud nechcete tento problém řešit pravidelně, je nutné odstranit příčinu problému, nikoliv její důsledek. Výsledné řešení je pak o dost jednodušší a také výrazně levnější.

Profesionální výmalba malířem 

Jestliže dodržujete výše zmíněné rady a plíseň se neustále vrací, zeď je nutné renovovat. Je třeba odstranit původní malbu až na omítku, pak zeď postříkat Savem proti plísním a nanést první vrstvu penetračního nátěru. Následuje nanesení dvou vrstev vymalování barvou s přísadou fungicidního roztoku – jubocidu. Doporučujeme využít služeb zkušeného malíře pokojů či specializované firmy na malování bytů.