Proč do svého jídelníčku zařadit více ovoce

Podle doporučení odborníků by měl náš jídelníček obsahovat každý den pět porcí ovoce a zeleniny, přičemž jednu porci ovoce bohatě pokryje například menší jablko nebo banán. Bohužel toto doporučení ani zdaleka nedodržuje drtivá většina Čechů. Proč do svého jídelníčku zařadit více ovoce a proč lze jednu z porcí nahradit ovocem sušeným mrazem?

Reklama

Snížíte riziko vzniku rakoviny a dalších onemocnění

Ovoce je zdrojem cenných minerálů a vitamínů. Z průzkumů jasně vychází najevo, že s vyšší konzumací ovoce je spojeno méně případů rakoviny a nemocí spojených s kardiovaskulárním systémem. Hlavní výhodou ovoce je, že obsahuje přírodní látky, které v jiných potravinách nenajdete, a to se vztahuje také na lyofilizované ovoce neboli ovoce sušené mrazem.

Mějte porci ovoce vždy po ruce

Pokud je pro vás pojem lyofilizované ovoce neznámý, více informací o celém procesu jeho vzniku najdete v tomto článku. Jednou z jeho výhod je, že je skladné a můžete ho s sebou vzít kamkoliv. To oceníte v případech, kdy si nebudete chtít chystat několik porcí ovoce s sebou do práce či do školy. Jednoduše popadnete jedno jablko nebo banán a k tomu sáček s lyofilizovaným ovocem a ihned máte dvě porce ovoce.

Ovoce jako zdroj vlákniny a antioxidantů

Jestliže je součástí jídelníčku ovoce a zelenina a jedinec důsledně konzumuje pět porcí ovoce i zeleniny denně, dodá mu to potřebné antioxidanty. Navíc vláknina obsažená v ovoci mu dodá pocit sytosti. Díky tomu si snáze udrží svou váhu, a dokonce i nějaké to kilo shodí, pokud ovšem nebude zanedbávat pohyb a volit vhodné druhy ovoce a zeleniny podle počtu jejich kalorií. Také je potřeba dát pozor na příliš sladké ovoce, jelikož obsahuje spoustu cukru. I když přírodního, ale i ten může nepěkně působit na naši váhu. 

Reklama

Ovoce by mělo být nedílnou součástí vašeho každodenního jídelníčku. Pokud ho zkonzumujete méně než je doporučené denní množství, vyzkoušejte ovoce sušené mrazem. To totiž můžete mít neustále po ruce a má stejný význam pro vaše zdraví jako ovoce čerstvé.

Zdroj obrázku: Lubos Durica / Shutterstock.com

Reklama