Umíte správně nabrousit nůž?

[no_pagination]

Tupý nůž je nefunkční a současně nebezpečný. Mnohdy se pořežeme nožem právě proto, že je tupý. Více zatlačíme a nehoda je na světě. Naučte se konečně správně nabrousit své kuchyňské nože. Nemusíte kupovat nové jen proto, že se otupily, ani objednávat předražené profi služby broušení nožů. Zvládnete to doma i samy s několika pomůckami, které v domácnosti nesmí chybět.

Reklama

Zapomeňte na různé zázračné brousky na nože. Mnoho z nich je nefunkčních, nebo dokonce umí naše nože vážně až nenávratně poškodit. Proto je potřebné hned na začátku, než se začneme v broušení nožů zdokonalovat, sáhnout po kvalitních nástrojích na broušení. Jaké brousky na nože potřebujeme mít vždy po ruce? Jsou to vhodné brusné kameny, ocílka a případně i vhodná elektrická bruska na nože.

Jak používat k broušení nožů brusné kameny

Kamenný brousek je nejzákladnější pomocník pro broušení nožů. Klíčovým při broušení je správný úhel broušení nožů. Podívejte se, jak na správné broušení nožů, když používáte brusné kameny.

1. Pořiďte si kvalitní brusný kámen na nože. Nakupujte jej vždy v profi obchodu, jakým je například Jatagan, který se specializuje na vše kolem nožů, včetně profi pomůcek na broušení.

Reklama

2. Před broušením připravte na broušení samotný brusný kámen. Potřebujete znát, jak se má na broušení připravit. Některé brusné kameny, se mažou, jiné vlhčí vodou, některé se nepotírají před broušením ničím. Pokud brusný kámen neošetříte, nebo jej ošetříte špatně, může to vést k jeho zničení. Jestliže se má brusný kámen mazat olejem, používejte vždy jen speciální olej pro tyto účely. Obvykle jde o vhodný minerální olej.

3. Brusný kámen položte na pevnou podložku a uchopte do ruky nůž tak, aby byl nakloněn k horní ploše brousku pod správným úhlem. Obvykle nůž brousíme pod stejným úhlem, pod jakým byl broušen původně. Toto rozmezí se pohybuje mezi 10°až 30Pokud to neumíme posoudit, brousíme na 17° až 20°, což je považováno za vhodný kompromis. Takto nůž nabrousíme z obou stran. Vždy pod stejným úhlem. Obecně jsou ostřejší úhly broušení považovány za trvanlivější. Právě volba a udržení správného úhlu při broušení je na něm to nejtěžší. Proto existují i speciální přípravky, které nám pomohou tento úhel broušení dodržet.

4. Brousíme vždy nejdříve na hrubším zrnu brousku. Většina brousků nám nabízí hrubší a jemnější stranu. Díky hrubému zrnu zbavíme nůž hrubých nerovností, které vznikly jeho používáním.

5. V dalším kroku již nůž skutečně brousíme. Používáme k tomu stranu brusného kamene s jemnějším zrnem. Brousíme vždy celé ostří jedné strany souvislým tahem od rukojeti ke špičce nože.

6. Následně začneme na jemné straně brusného kamene střídavě brousit obě strany nože. Tentokrát každou stranou na brusném kamenu opíšeme tvar písmene V otočeného vzhůru nohama.

TIP: Několik video návodů na broušení nože naleznete v tomto článku.

Jak používat k broušení nožů ocílku

Další způsob, jak správně nabrousit nůž, je za pomoci keramické ocílky. Profesionálové radí, nepoužívat keramickou ocílku na „velké“ broušení, ale na pravidelné doostřování nožů, třeba i před každým použitím nože. Takto to vídáme dělat i profi kuchaře. Na zcela tupý nůž a jeho nabroušení do použitelného stavu se ocílka nehodí.

Lidé se však tímto způsobem ocílku používat bojí. Myslí si, že se tím rychle opotřebuje ostří nože. Ale pravdou je přesný opak. Používání keramické ocílky naopak prodlužuje životnost nožů. Jak to? Ocílka totiž spíše srovnává mikroskopické trhlinky a nerovnosti čepele, než že by ubírala z materiálu ostří. Díky jejímu používání výrazně oddálíme nutnost klasického broušení, u kterého k odebírání materiálu z ostří nože skutečně dochází.

1. Vezměte brousek, tedy ocílku, do jedné ruky (praváci do levé a naopak), nůž do druhé. Keramickou ocílku držte vždy pevně a pohybujte pouze nožem. Druhou možností je ocílku opřít špičkou o podložku.

2. Nůž bruste pod úhlem 15°až 20° tak, že projíždíte po ocílce celým ostřím nože. A to jednou stranou nože, podruhé druhou. Nůž neotáčejte. Pouze jej tahejte jednou seshora, jednou zespoda po ocílce.

3. Před každým krájením se doporučuje takto projet nožem po ocílce až 8krát z každé strany.

4. Keramické ocílka se po použití pouze opláchne ve vlažné vodě. Nikdy na ni nepoužívejte olej a jejímu styku s olejem zabraňte i v kuchyni. Rozhodně ji tedy nevěšte vedle varné plotny.

Jak na ostření nožů pomocí elektrické brusky

Elektrická bruska na nože se hodí spíše na profesionální broušení nožů a různých nástrojů, jako jsou dláta, nůžky, řezbářské nástroje, ale i vrtáky. K základnímu stroji s elektromotorem se dokupují speciální přípravky na broušení různých typů nástrojů či na ostření nožů (například dlouhých, krátkých, běžných apod.).

Obecně platí, že broušení nožů je menší věda, než z něho většinou děláme

Stačí nepodlehnout různým rádoby top nabídkám na skvělé univerzální brusky, které nám nože akorát tak zničí. Brusný kámen a ocílka jsou základními nástroji pro péči o nože. Oplatí se investovat pár korun navíc do těch skutečně kvalitních.

Špičkové brousky na nože značky TAIDEA nabízí e-shop Jatagan. Mají několik stupňů hrubosti zrna a různé rozměry brusného kamene. Vyrábí se z korundu a prodávají se s protiskluzovou gumovou podložkou. Speciální diamantový brousek se hodí k ostření nožů se zubatým ostřím.

V sortimentu Jatagan najdete i kvalitní keramickou ocílku s dřevěnou rukojetí, která se hodí na broušení nožů z uhlíkové i nerezové oceli.

Správná péče o nože

Nože, přesněji čepele nožů, se vyrábí především z nerezové nebo uhlíkové ocele. Žádná z těchto ocelí není zcela odolná korozi, přesto platí, že nerezové nože jsou mnohonásobně odolnější a po použití je stačí otřít nebo omýt. Nepotřebují žádnou další údržbu. Dbejte však na to, aby nezůstaly neumyté po použití kyselého ovoce, ale třeba i zeleniny, jakou je cibule. Naopak nože z uhlíkové oceli více péče potřebují. Platí zásada neodmašťovat, naopak, namazat. Postačí mírně kuchyňským olejem. Zabrání se tím korozi ostří nože a tím i jeho zatupení.

Reklama