Veronika Bečková
24 října, 2022

Od vzniku jednoho z nejlepších českých piv uplynulo už 150 let. Pojďme si společně připomenout minulé i současné milníky, které celou jeho úspěšnou historii provázely.

Vzlety i pády vratislavického pivovaru

Pivovar Konrad vznikl v obci Vratislavice už v roce 1872. Pivo se brzy stalo velmi oblíbeným a začalo se vyvážet jak do nedalekého Liberce, tak do vzdálené Vídně. Jeho plná chuť byla natolik zajímavá, že v roce 1891 pivovar navštívil sám rakouskouherský císař František Josef I.

Bohužel úspěšnou éru pivovaru přerušil krátký pád, který nastal v roce 1998, kdy se pivovar na dva roky zcela uzavřel. Tehdy do hry vstoupila firma Hols a. s., která odkoupila všechny budovy i technologii. Ačkoli se firma znovu rozhodla spustit výrobu piva, nebylo to lehké. Ačkoli předchozím majitelům pivovar fungoval slušně, po tomto relativně krátkém výpadku se objevila celá řada potíží.

Noví majitelé pivovaru se potýkali s nekompletními technologiemi, absencí obalů a surovin a taky najímáním nových pracovníků. Pár vrásek na čele připsal i nový název piva, který museli vymyslet. Právo na původní název „Vratislavice“ získaly pražské pivovary. Naštěstí na pomoc přispěchali dějepisci, kteří pravili, že: „Po králi Vratislavovi v Českých zemích vládl jeho bratr Konrad.“ A název byl na světě. Nový název se dobře vyslovoval ve většině světových jazyků, a navíc v sobě nesl tradiční české poselství.

25. 5. 2000 se pivovar oficiálně znovu rozjel a po dvouleté pauze se uvařilo první české pivo Konrad. Už v roce 2010 pivovar své výrobky začal ve velkém exportovat do Německa, Francie, Španělska, Maďarska, Itálie i Švédska.

Už od roku 2001 se pivovar Konrad úspěšně umisťuje na prvních příčkách českých i zahraničních pivních soutěží a sbírá jedno ocenění za druhým. V současnosti nabízí vratislavický pivovar deset druhů piv Konrad, a to včetně originálního červeného a Svatopavelského piva. To se vaří podle původní receptury z roku 1908.

Pivovar se pyšní CHZO

Pivovar Konrad získal jedinečnou ochranou známku CHZO, která zaručuje, že tradiční recepturu nikdo nezneužije, pivo se nebude vyrábět v zahraničí, ani se nezmění původní postupy a techniky výroby.

Systém chráněných označení se poprvé objevil v roce 1992, aby se zabránilo padělání a šíření nekvalitních napodobenin českých potravin a zemědělských výrobků. Pivovar Konrad si dlouhodobě nese hrdé označení „České pivo“. Tuto známku může získat jen ten pivovar, který pečlivě dodrží veškeré požadavky na jednotlivé suroviny, technologii výroby i kontrolu výrobků. Více naleznete na Facebook stránce Pivovar Konrad.

Sdílejte článek