Sezona vrcholí a lidé chodí z lesa s plnými košíky. Také se vám zadařilo? Pozor na zamrazování hub. Pokud to uděláte špatně, může to ohrozit nejenom jejich chuť. Houba bude obsahovat mnoho jedů -
Menu

Sezona vrcholí a lidé chodí z lesa s plnými košíky. Také se vám zadařilo? Pozor na zamrazování hub. Pokud to uděláte špatně, může to ohrozit nejenom jejich chuť. Houba bude obsahovat mnoho jedů

řadě pamatujte na to, že pokud si domů přinesete pořádnou úrodu hub, je třeba je zpracovat pokud možno co nejrychleji. Není doporučeno je nechávat v pokojové teplotě několik hodin. Je to proto, že se v houbách začnou tvořit enzymy, které je začnou doslova rozkládat zevnitř. To se následně negativně podepíše na jejich kvalitě a tedy i na jejich chuti. Také nelze zapomenout na to, že vzniklé látky nejsou nijak dobré ani pro vaše tělo. Začnou se objevovat takzvané mytotoxiny, které dostáváte do těla a můžete si doslova odrovnat slinivku. Proto sbírejte jenom tolik, co zvládnete rychle zpracovat.

Mrazák tvorbě toxinů nezamezí

Pokud se rozhodnete k tomu, že houby vložíte do mrazáku, tvorbě toxinů se nevyhnete. Pamatujte na to, že jakmile houbu vložíte do košíku, začne v ní docházet k daným reakcím. A to třeba po několik hodin co chodíte po lese. Potom dojdete domů a houba čeká dalších pár hodin na zpracování. Pokud ji následně vložíte do mrazáku, pamatujte na to, že mytotoxiny a další látky jsou již přímo v ní. Mrazák má teplotu minus 10 – 25 stupňů Celsia což znamená, že ke zmrazení nedojde okamžitě. Další desítky minut dochází k tomu, že se toxiny stále tvoří.

Jak na správné zmrazení a eliminaci nebezpečných látek?

Postupujte podle našeho návodu, který houby všech toxinů bezpečně zbaví. Pokud nedokážete zaručit okamžité zpracování nebo takzvané šokové zmrazení, je třeba si pomoci jinak. Než se rozhodnete pro zmražení hub, je třeba je povařit. Plně postačí i 5 minut v hrnci s vařící vodou. Vysoké teploty dokážou všechny bakterie a toxiny i další látky spolehlivě zahubit. Následně je nechte při pokojové teplotě chladnout. Potom dejte do sáčků a již můžete vkládat do mrazáku.

Postup spojený s vařením před zmrazením má ještě jednu výhodu. Jak houby projdou varem, dojde také k tomu, že pustí přebytečnou vodu. To se pozitivně podepíše na tom, že se vám do mrazáku vejde mnohem více úrody, než když ji budete zamrazovat klasicky bez tepelné úpravy. Navíc pamatujte na to, že tepelná úprava se na chuti hub rozhodně nijak negativně nepodepíše. Tím si buďte jisti.

Pokračujte ve čtení článku na další stránce

1
2

Líbil se vám článek?

Tisk
TIPY A TRIKY

Trápí každého, kdo se pravidelně holí. Pokud s tím nechcete…

Trápí Vás zarostlé chloupky na těle, a ještě hůře v oblasti intimních partií? Rádi byste se jich natrvalo zbavili, ale bojíte…
TIPY A TRIKY

Většina lidí vaří rýži úplně špatně. Chybný postup se podepíše…

Rýže je jedním z nejznámějších jídel na světě. Jde o oblíbenou přílohu, stejně jako nutnou surovinu třeba k přípravě rizota nebo k přípravě…
TIPY A TRIKY

Pro většinu lidí jsou ruličky od toaletního papíru odpad. Až…

Vyhazujete pravidelně ruličky od toaletního papíru nebo kupujete ty, co jednoduše spláchnete do záchodu? V tomto článku vám popíšeme hned několik…
TIPY A TRIKY

Nikdy nevíte, kdy se vám něco podobného bude hodit. Pokud…

Zatýkala Vás už někdy policie a dala Vám na ruce pouta? Nebo jste si s přáteli zkoušeli dávat pouta a vsázet…
TIPY A TRIKY

Stačí jedna jediná lžíce tohoto unikátního roztoku a vaše rostliny…

Vaše květiny už nerostou tak, jako kdysi dávno? Nemají ten správný tvar a vzhled, jaký byste od nich očekávali? Nemusíte…
TIPY A TRIKY

Připálené pánve chtěla vyhodit a koupit nové. Pak ale objevila…

Kdo pravidelně vaří, ten si nejenom pochutnává na vybraných jídlech, ale ten také musí řešit co se špinavým nádobím. Pokud…