Vypěstujte si neuvěřitelně účinný brokolicový antioxidant snadno u vás doma. Proč právě něco na první pohled tak obyčejného, jako je brokolice? Neuvěříte tomu, jak je tato běžná zelenina prospěšná! -
Menu

Vypěstujte si neuvěřitelně účinný brokolicový antioxidant snadno u vás doma. Proč právě něco na první pohled tak obyčejného, jako je brokolice? Neuvěříte tomu, jak je tato běžná zelenina prospěšná!

Každý ví, že ke zdravé stravě neodmyslitelně patří zelenina. Dobré je ve svém jídelníčku střídat různé druhy, abychom získali celé spektrum vitamínů. Některé druhy zeleniny jsou ale na prospěšné látky bohatší než jiné. My se nyní podíváme na brokolici, která v tomto ohledu patří mezi naprostou špičku, zejména pak její klíčky. Ty si dokonce můžete úplně snadno vypěstovat sami doma i bez použití zeminy.

V čem je brokolice prospěšná?

O tom, že je celkově zelenina přirozenou přírodní potravou, z které naše tělo dokáže získat všechny důležité a tolik potřebné živiny, ani nemá cenu mluvit. Speciálně brokolice však obsahuje velké množství vitamínu C – dokonce i více než citron. Také je nabitá vlákninou, hořčíkem a dalšími prospěšnými látkami.  Na naše tělo má blahodárné účiny zejména díky látce fytonutrient sulforafan  – ta dokáže především:

  • snižovat riziko rakoviny plic, močového měchýře, jater, prostaty, žaludku a tlustého střeva
  • bojovat proti srdečním a kardiovaskulárním onemocněním
  • regulovat hladinu cukru a cholesterolu v krvi
  • chránit pokožku před poškozením ultrafialovým zářením a udržovat ji mladou

Brokolice, respektive její složka sulforafan, má dále antibakteriální, protivirové a protiplísňové účinky; celkově zvyšuje imunitu a obranyschopnost organismu. Spolu s protirakovinotvornými účinky detoxikuje tělo a pomáhá mu ve vylučování škodlivin. Také posiluje kognitivní schopnosti mozku a má blahodárné účinky na náš zrak. Sulforafan je mimo jiné schopen i podpořit energetický metabolismus v buňkách.

Brokolicové klíčky a obsah účinné látky

Ačkoliv v obsahovaném množství sulforafanu a tím i v boji proti rakovině spolu s dalšími civilizačními onemocněními překonává brokolice velkou část dalších druhů zeleniny, byla učiněna vědecká studie provedené v Johns Hopkins University v USA, která našla až 100 násobné množství této účinné látky. Chcete vědět kde? Tajemství je v růstové fázi brokolice; její klíčky v sobě mají toto neuvěřitelné množství sulforafanu a navíc jsou velice chutné. Pouze 150 g mladých výhonků denně pomůže celkově zlepšit zdraví a odstranit karcinogeny z těla i lidem žijícím v ekologicky nepříznivých regionech.

Jak klíčky pěstovat?

Vzhledem k prospěšnosti klíčené brokolice je opravdu velká škoda, že patří mezi málo známé potraviny. V běžných supermarketech ji rozhodně nenajdete. To ovšem neznamená, že si ji nemůžete sami vypěstovat. Domácí brokolicové klíčky jsou navíc čistě přírodním produktem a máte jistotu, že do nich nebyly přidány žádné chemické pesticid, hnojiva nebo další přípravky. Pěstování je přitom velice jednoduché. Jediné, co budeme potřebovat, je:

  • semínka brokolice
  • sítko
  • miska
  • folie

Do misky nalijeme vodu a položíme na ni jemné sítko. Zeminu ani nebudeme potřebovat. Na sítko nasypeme semínka brokolice, která se dají v obchodě snadno koupit. Misku poté zakryjeme částečně fólií, abychom vytvořili pařeniště. Brokolice nyní může růst a my se jen těšit na úrodu. Vodu je dobré pravidelně měnit, ale více péče klíčkům věnovat nemusíme.

Rady ohledně pěstování

Semínka brokolice rostou poměrně rychle. Za dva týdny budeme mít už hotovou úrodu, která je vhodná k okamžité konzumaci. Klíčky není třeba nechávat růst delší dobu, aby v nich neklesal obsah sulforafan; mladší rostlinky jsou sice vhodné k jídlu ihned po vyklíčení, ale je škoda je nenechat povyrůst a nemít zeleniny více. Úrodu je lze skladovat v ledničce ve vzduchotěsném obalu po vyndání z vody ještě další tři dny.

V jakých jídlech je lze použít?

Naklíčenou brokolici můžete konzumovat samotnou, ale lze s ní také vařit. Hodí se na posypání všech hlavních jídel či sendvičů, do zeleninových salátů, ale po smíchání s dalšími ingrediencemi i do pomazánek. Vyzkoušet můžete také netradiční recepty, kdy se klíčky brokolice pečou na sladko i na slano nebo je rozmixujte do zeleninového smoothie.

Líbil se vám článek?

Tisk
TIPY A TRIKY

Když mi sousedka ukázala, jak dokonale vyčistit troubu, věděla jsem,…

Pokud rádi pečete, víte dobře, o čem mluvíme. Čas od času je třeba troubu vyčistit a odstranit z ní veškerou nečistou…
TIPY A TRIKY

Vzala obyčejný alobal a takto ho navlékla na prkno. Nyní…

Baví vás žehlení? Pro mnoho lidí patří tato domácí práce mezi nejnenáviděnější činnosti vůbec! Ano, někdy to může být dost…
TIPY A TRIKY

Do bubnu pračky vložila 2 tablety do myčky nádobí. Když…

Pračku vnímáme jako velmi užitečný spotřebič, který udržuje naše prádlo stále dokola čisté a svěží. Zvlášť pokud máte malé děti,…
TIPY A TRIKY

Nemáte rádi loupání brambor? Poradíme vám jednoduchý trik. Tento muž…

Brambory jsou jednou z hlavních surovin, které v české kuchyni můžeme najít. Používají se při přípravě nejrůznějších pokrmů a upravují se na…
TIPY A TRIKY

Trápí vás zašedlé záclony? Přidejte k praní jedlou sodu, ocet…

Zná to většina z nás. Když si koupíme nové záclony, jsou nádherně bílé, a krásně tak prozáří i celý náš byt…
TIPY A TRIKY

Pije každý den tento unikátní nápoj a jeho kila mizí…

Neexistuje člověk, který by byl naprosto spokojený se svou váhou. Vždycky se najde nějaký ten kilogram, který bychom chtěli ještě…